Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mac and cheese eli juustomakaroni on Amerikan tunnetuin lohturuoka

Mac and cheese eli macaroni and cheese on amerikkalainen makaroni-juustopaistos. Se on maukas ja hieman erilainen uuniruoka, joka kannattaa ottaa kokeiluun, kun tavallinen makaronilaatikko kyllästyttää. Vuoan valmistus on helppoa: maka­ronit upotetaan juustolla aateloi­tuun valkokastik­keeseen ja pais­tos kuorrutetaan korppujauhoilla. Tuhtia tavaraa, mutta maistuu koko perheelle.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Mac and cheese eli juustomakaroni

  • 400 g makaronia
  • 1 valkosipuli
  • 30 g voita
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 7 dl maitoa
  • ¼ tl suolaa
  • 1/6 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 500 g juustoraastetta (gruyère, emmentalia ja ruotsalaista Västerbottens-juustoa)
  • 2 rkl korppujauhetta

Valmistusohje

Mac and cheese eli juustomakaroni tehdään helposti näin:

  1. Keitä 400 grammaa makaroneja kolme minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Niiden ei tarvitse kypsyä pehmeiksi. Siivilöi keitinvesi pois ja jätä makaronit odottamaan kastiketta.
  2. Hienonna yksi valkosipuli. Laita paksupohjaiseen teräskattilaan 30 grammaa voita ja hienonnettu valkosipuli. Sulata voi ja kuullota valkosipulia hetki. Siivilöi puoli desilitraa vehnäjauhoja kattilaan ja sekoita ne voin joukkoon. Lisää seitsemän desilitraa maitoa vähän ker­rallaan koko ajan sekoittaen. Sekoi­ta voimakkaasti, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Pienennä lämpöä, ettei maito pala pohjaan. Kuumenna mai­to lähes kiehumispisteeseen, tiputa lämpö ja sekoita koko ajan. Kasti­ke suurustuu noin kymmenessä minuutissa. Mausta 1/4 teelusikallisella suolaa ja 1/6 teelusikallisella jauhettua muskottipähkinää.
  3. Raasta yhteensä 500 grammaa juustoa, esimerkiksi gruyèrea, em­mentalia tai Västerbotten-juustoa. Sekoita ne kastikkeen joukkoon.
  4. Yhdistä makaronit ja juustokastike isossa kulhossa. Voitele uunivuoka voilla ja kaada mac and cheese kulhoon. Ripottele päälle kaksi ruokalusikallista korppujauhoja.
  5. Paista juustomakaroni 200 asteessa uunin keskistasolla noin 25 minuuttia. Syö mac and cheese heti kuumana esimerkiksi itse tehdyn ketsupin kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 4/2021.

Vinkki: Makaronilaatikko on kaikkien aikojen rakastetuin arkiruoka – kokeile perinteistä liha-makaronilaatikkoa tai uuniruoan modernia kasvisversiota?  

Lue myös Anna.fi: Rakastetaanko teilläkin makaronilaatikkoa? Kokeile silloin myös näitä suussa sulavia pastavuokia


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mac and cheese eli juustomakaroni on Amerikan tunnetuin lohturuoka

Varpu Vesterinen varpu.Vesterinen@gmail.com

Makaroni-juustopaistos oli hyvä uusi resepti meille vanhoille ihmisille vaihteluksi!

Jiihaa

Lopputulos oli aika mautonta ja valjua verrattuna vegaaniseen Mac and cheese versioon, jota olen tehnyt vuosia. Siihen tulee ravintohiivahiutaleita, joten maku on voimakkaampi ja maukkaampi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.