Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Muikut ja mätidippi

Muikut ja mätidippi maistuu niin arkena kuin viikonloppuna. Uunissa paistetut muikut kuorrutetaan rapsakoiksi seesaminsiemenillä ja kaurahiutaleilla. Raikas limetti maistuu sekä muikuissa että mätikastikkeessa.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Muikut

  • 500 g muikkuja
  • 50 g voita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 limetin kuori
  • 1 ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä

Mätidippi

  • 100 g muikun mätiä
  • 150 g ranskankermaa
  • ½-1 tl wasabia
  • 1 limetin mehu

Valmistusohje

Muikut ja mätidippi tehdään helposti näin:

1. Perkaa 500 grammaa muikkuja puhkaisemalla vatsa pään takaa ja vetämällä sisälmykset ulos. Poista päät halutessasi. Huuhtele muikut kylmällä vedellä ja taputtele ne kuivaksi talouspaperilla.

2. Sulata 50 grammaa voita. Sekoita voi kalojen joukkoon. Jauha kaksi desilitraa kaurahiutaleita murumaiseksi ja laita ne kulhoon. Lisää yksi desilitra seesaminsiemeneniä, raastettu limen kuori sekä puolitoista teelusikallista suolaa ja 1/4 teelusikallinen mustapippuria.

3. Pyörittele voidellut kalat kuorrutteessa. Laita kalat leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta pinnalle hiukan rypsiöljyä.

4. Paista muikut 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kalojen pinta on rapea.

5. Valmista mätidippi. Sekoita keskenään sata grammaa muikunmätiä, 150 grammaa ranskankermaa, puolesta yhteen teelusikallista wasabia ja yhden limetin mehu. Tarjoa muikut ja mätidippi makuparina.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2022.

Lue myös: Arjen ruokaklassikot: Paistetut muikut ja muut muikkuherkut

Lue myös Anna.fi: Silakka ja muikku maailman malliin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Muikut ja mätidippi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.