Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Nyhtöpulla ja suklaadippi

Nyhtöpulla ja suklaadippi on illanistujaisten varma hittiherkku. Ystäväporukka viihtyy kanelilla ja pähkinärouheella täytetyn nyhtöpullan äärellä koko illan, tai ainakin viimeiseen pullanmuruun asti.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Nyhtöpulla

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ½ rkl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 6–7 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita

Nyhtöpulla, täyte

  • 40 g voita
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • ¾ dl pähkinä- tai mantelirouhetta

Vuoan voitelu

  • 1 rkl rypsiöljyä

Nyhtöpulla, boitelu

  • 1 kananmuna

Suklaadippi

  • 50 g suklaata

Valmistusohje

Nyhtöpulla ja suklaadippi leivotaan helposti näin:

  1. Lämmitä 2 1/2 desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon 25 grammaa tuorehiivaa. Lisää yksi desilitra sokeria, puoli ruokalusikallista kardemummaa, puoli teelusikallista suolaa, yksi kananmuna ja sen verran vehnäjauhoja, että taikinanalku on vellimäinen. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes velli kuplii, eli noin kymmeneksi minuutiksi.
  2. Alusta kuplivaan velliin 50 grammaa pehmeää voita ja vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina levyksi (noin 30×40 cm). Levitä pullalevylle 40 grammaa pehmeää voita ja ripottele päälle puoli desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista kanelia ja puoli desilitraa pähkinärouhetta. Taita levy kaksin kerroin leveämmältä sivulta. Leikkaa levy noin 2–3 senttimetrin suikaleisiin.
  3. Öljyä pienehkön, uuninkestävän kulhon ulkoreuna rypsiöljyllä ja nosta se leivinpaperin päälle pellille. Kieputa taikinasuikaleita yksitellen kierteelle ja ala kokoamaan suikaleista spiraalia kulhon ympärille. Kiinnitä taikinasuikaleet toisiinsa nipistämällä päät kiinni. Jatka, kunnes kaikki suikaleet ovat spiraalina kulhon ympärillä. Peitä nyhtöpulla liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.
  4. Voitele nyhtöpulla munalla ja ripottele päälle loppu eli 1/4 desilitraa pähkinärouhetta.
  5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pullan pinta on saanut sopivasti väriä.
  6. Ennen tarjoamista paloittele 50 grammaa suklaata mikronkestävään kulhoon ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Kumoa sula suklaa pullan keskellä olevaan kulhoon.
  7. Tarjoa nyhtöpulla juhlissa niin, että jokainen ottaa spiraalista paloja ja kastaa niitä suklaaseen.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Kotilieden paras pullataikina ja pulla kuudella eri tavalla

Lue myös Anna.fi: Joulupullan tuoksu luo tunnelman kotiin – ihanimmat pullareseptit joulun odotukseen


Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyhtöpulla ja suklaadippi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.