Ruoka

Omenamehu on parasta itse tehden – näin teet raikasta mehua kolmella eri tyylillä

Omenamehu on ajankohtainen erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä, kun omenapuut antava satoa enemmän kuin jaksat piirakkaa leipoa. Valmista omenamehu höyryttämällä, kattilassa tai tuorepuristamalla. Nappa vinkit ja parhaat ohjeet.

Omenamehu on parasta itse tehtynä. Happamat omenat sopivat hyvin omenamehun valmistukseen. Pienen määrän omenoita voi keittää mehuksi kattilassa, iso määrä on parasta höyrystää mehumaijalla. 

Omenamehun voi valmistaa itse, mutta oman pihan omput voi kiikuttaa myös mehupuristamoon. Tuoremehuasemalla pusertimilla kilosta omenia saadaan 5–7 desilitraa mehua, kotioloissa hieman vähemmän. 

Itse valmistettuun omenamehuun voit käyttää niin puussa edelleen olevat omenat kuin jo maahan pudonneet yksilöt. Parhaiten mehua saa irti kovasta ja vielä hieman raa’asta omenasta. Pehmeistä omenoista ei synny paljon mehua. Vältä erityisesti jauhoisia, homeisia, pahoin vaurioituneita ja pilaantumaisillaan olevia omenoita.

Se millaista mehua omenoista saadaan, riippuu omenalajikkeesta sekä omenoiden kypsyyasteesta. 

Omenamehu mehumaijalla 

Jos omppivuosi on hyvä, voi hedelmiä kertyä kilokaupalla. Ison määrän omenamehua voi valmistaa Mehu-Maijalla höyrystämällä. Mehua tosin tulee vähemmän kuin mehuasemalla tai mehulingolla valmistettuna, mutta mehu on yleensä hyvälaatuista ja kirkasta. 

Aloita mehun valmistus huuhtaisemalla ja puolittamalla omenat. Siemenkodat kannattaa poistaa, jos aiot soseuttaa keittämisen sivutuotteena tulevan omenamäskin. Muutoin siemenkodat voi jättää, sillä höyrymehua tehtäessä siemenet eivät murskaannu. 

Höyrytä omenoita ainakin tunnin verran,  kunnes mehu alkaa irrota hedelmistä. Kun kaadat ensimmäisen valutetun mehun höyrystyvien omenoiden päälle, vauhditat mehun irtoamista. Uusia omenalohkoja voi lisätä jo painuneiden omppulohkojen päälle.

Jos pakastat omenamehun, sokeria ei ole välttämätöntä lisätä lainkaan. Mehun voi sokeroida jälkikäteen, jos lopputulos on kovin hapan. Muutoin mehu kaadetaan kattilaan, sokeroidaan maun mukaan ja kuumennetaan vielä kiehuvaksi ennen pullottamista puhtaisiin, steriloituihin pulloihin. 

Omenamehu kattilassa

Jos keität omenamehun kattilassa, tarvitset kilon omenoita, puoli litraa vettä ja desilitran sokeria. Aloita mehun valmistus poistamalla pestyistä omenoista omenakodat ja kuutioimalla omenat reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä omenoita 30–45 minuuttia, kunnes mehu on irronnut omenoista.

Valuta mehu talteen lävikössä kulhon päällä. Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri, mausta halutessasi esimerkiksi jauhetulla inkiväärillä ja kiehauta vielä nopeasti. Kuori tarvittaessa vaahto pois mehun pinnalta, jolloin juomasta tulee kirkasta. Pullota omenamehu, jäähdytä ja pakasta. 

Omenamehu kannattaa nauttia laimennettuna.

Tuorepuristettu omenamehu 

Tuorepuristettua omenamehua voi valmistaa itse mehupuristimella. Itse tehty tuorepuristettu mehu säilyy jääkapissa vain muutaman päivän, joten se kannattaa nauttia tuoreeltaan tai säilöä pakastamalla.

Mehupuristamolla omenamehu valmistetaan tuorepuristamalla. Ennen pullottamista mehu on mahdollista pastöroida eli kuumentaa 80-asteiseksi. Se kannattaa, jos kotona ei ole jättipakastinta. Pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössä, pastöroimaton vain pakastimessa.

Omenasta kannattaa puristaa mehut silloin, kun se on kova ja vielä vähän raaka. Pehmeistä omenoista ei synny paljon mehua. Yhteen mehulitran tarvitaan 1,5-2 kiloa omenoita.

Mitä tehdä omenamehusta?

Omenamehu on täydellinen pohja joulun makuiselle vaalealle glögille. Kuuman glögin voi maustaan kanelilla, kardemummalla, neilikalla ja tähtianiksella ja terästää maun mukaan punssilla, valkoviinillä, liköörillä tai kuivalla omenasiiderillä. 

Omenatoti lämmittää sekin talvipakkasilla ja maistuu myös pikkujouluissa glögin sijaan. Tarvitset viskiä, hunajaa ja kuumaa omenamehua.

Heleän vihreä alkumalja esimerkiksi rapujuhliin syntyy sekin omenamehusta. Lisäksi tarvitset vihreää teetä, giniä ja limettiä. Tuore tilli ja vanilja maustavat juoman.

Hyödynnä omenamehua leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa

Jos rakastat täytekakkuja, kannattaa omenamehupullo kaivaa leipoessa esiin. Omenamehu antaa leivonnaisiin upean syksyisen makuvivahteen. 

Erityisen hyvin omenamehu sopii suklaan seuraan, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus myös kurpitsan makuparina. Uskomattoman upea kurpitsatäytekakku täytetään kinuskilla ja koristellaan juhlavilla omenoilla. Kotimaiset kirpsakat omenat upotetaan herkulliseen kinuskikastikkeeseen. Nam!

Omenakiisseli syntyy simppelisti omenamehusta, happamista omenoista ja sokerista. Suurustaminen tehdään perunajauhoilla, joten älä keitä kiisseliä, vaan kuumenna se kiehumispisteeseen ja nosta levyltä. 

Hyödynnä omenamehua ruoanvalmistuksessa

Uskoisitko, että omenamehu sopii myös suolaisiin ruokiin? Kyllä vain! Purjo-perunasosekeitto on sosekeittojen klassikko, josta kuoriutuu todellinen herkku, kun lorautat liemeen hieman omenamehua. Juhlava keitto viimeistellään maitovaahdolla, suklaalastuilla ja kanelilla. Jos haluat arkisemman version, lisää pinnalle yrttisilppua ja halutessasi loraus kermaa.

Vihreä salaattismoothie sisältää nimensä mukaan monta salaatista tuttua raaka-ainetta: roomansalaattia, kurkkua, vesikrassia ja tuoreita yrttejä. Nesteenä kannattaa käyttää omenamehua, joka antaa viherjuomalle ihanaa makeutta. 

Lue myös Anna.fi: Omenasta syksyn parhaat jälkiruoat: helppo omena-kaurapaistos ja hurmaavat kinuski-uuniomenat

Näin omenamehu säilyy

Tuorepuristettu mehu säilyy jääkapissa vain muutaman päivän, joten pidempään säilytykseen suositellaan pastöroimista eli lämpökäsittelyä. Pastöroitu mehu säilyy parhaiten avaamattomana alle +6-asteessa vuodenkin verran.

Mehun voi myös säilöä muovipulloihin ja pakastaa. Avattuna pastöroitu tai pakastettu mehu säilyy jääkaapissa nelisen päivää.

Näin onnistut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenamehu on parasta itse tehden – näin teet raikasta mehua kolmella eri tyylillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.