Paksoi tuo vehreyttä vokkeihin ja keittoihin
Paksoi eli pinaattikiinankaali on upea raaka-aine, jolla on hauska nimi ja kaunis ulkomuoto. Hienostuneen makuinen kasvis sopii ruoan valmistukseen sellaisenaan tai nopeasti kypsennettynä.
Paksoi eli pinaattikiinankaali tuo ruokapöytään tuulahduksen Aasiasta. Paksoi on erityisesti kiinalaisen keittiön luottopakki, jota käytetään runsaasti myös Kaakkois-Aasiassa. Kantoninkielisestä nimestä johtuen paksoi tunnetaan myös nimillä pak choi, bok choy ja pak-soi.
Paksoi muistuttaa ulkomuodoltaan mangoldia ja salaattikiinankaalia. Sen lehdet ovat tumman vihreät ja sen valkoiset, mehukkaat ja rapeat lehtiruodit muodostavat kauniin ruusukkeen. Maultaan paksoi on pinaatin ja kiinankaalin välimuoto, kuitenkin kiinankaalia hieman voimakkaampi, hienostunut ja miedon aromaattinen.
Energiaa paksoi sisältää vain vähän, mutta sitäkin enemmän erityisesti A-, C- ja K-vitamiinia.
Käytä paksoita sellaisenaan tai kypsennettynä
Hyödynnä paksoista niin lehdet kuin paksummat lehtiruoditkin. Kova kanta kannattaa kuitenkin poistaa ja lehdet huuhdella huolellisesti ennen ruoan valmistusta. Kun kanta on irrotettu, lehdet on helppo irrotella erilleen ja tarvittaessa myös suikaloida ohuemmiksi.
Paksoita voi käyttää sellaisenaan tai kypsennettynä. Tuoreena se sopii salaatteihin tai vaikkapa vihersmoothien joukkoon, lämpimänä keittoihin, wokkeihin ja erilaisiin kasvislisukkeisiin esimerkiksi kala- ja liharuokien kylkeen.
Grillattuna paksoi on aivan erityisen hyvää. Halkaise se koosta riippuen pitkittäin puoliksi tai jaa se neljään osaan. Paista sitä kuumassa grillissä tai kuumalla parilapannulla parisen minuuttia kyljeltään. Herkullisen kastikkeen kera tarjottuna koossa on nopea ja maukas grilliruokien kumppani.
Aasiassa paksoi tarjoillaan useimmiten pannulla pikaisesti paistettuna tai höyrytettynä muiden vihannesten kanssa sekä currykastikkeiden joukossa.
Paksoita kalakeittoon
Kookos-lohikeitto on pehmeä, vehreä ja nopea arkikeitto, jonka voi keittää tuoreesta lohesta tai pakastelohikuutioista. Myös pakasteseiti, kuha tai katkaravut sopivat hyvin tähän aasialaisittain maustettuun kalakeittoon. Lisää paksoi kuumaan liemeen vasta lopuksi ja kypsennä sitä vain hetki. Paksoi on parhaimmillaan, kun siinä on vielä reilusti purutuntumaa.
Ohje: Kookos-lohikeitto
Ramen-keittoon ohuita paksoi-suikaleita
Paksoi sopii myös ramen-keiton höysteeksi. Suikaloi lehdet vain ohuiksi ja keitä niitä hetki tai lisää ne vasta lopuksi keiton päälle. Kuuma liemi hoitaa kypsennyksen.
Ohje: Ramen
Juhlavaa nuudelivokkia
Liha-nuudelivokki valmistetaan naudasta, paksoista, siitakesienistä ja riisinuudeleista. Viikonloppuversiossa lihan voi kypsentää uunissa mittarin avulla juuri oikeaan lämpötilaan. Arkiruoanlaitossa naudan ulkofileen voi korvata edullisemmilla lihasuikaleilla ja kypsentää ne kasvisten kera pikaisesti pannulla.
Ohje: Liha-nuudeliwokki
Lisukkeeksi kalalle tai kasviksille
Kasvislisukkeissa paksoi on verraton. Tässä ohjeessa paksoi päätyy parsakaalin kera pannulle ja maistuu chilin, seesamin ja hoisin-kastikkeen hivelemänä aasialaisittain maustetun lohen lisukkeena.
Ohje: Miso-lohikyljykset ja seesamikasviksia
Myös paksoista, pinaatista ja pavuista valmistettu nopea ja lämmin kasvislisuke maistuu liha- ja kalaruokien kumppanina. Aasialaista twistiä paistokseen tuovat chili, valkosipuli sekä tilkka osteri-, kala- ja soijakastiketta.
Ohje: Aasialaiset vihannekset
Rapusalaattia aasialaisittain
Kokeile paksoita myös sellaisenaan salaateissa. Paksoista, paprikasta ja tuoreista yrteistä koottu itämainen salaattipeti kruunataan jättikatkaravun pyrstöillä ja maukkaalla, makean happamalla kastikkeella.
Ohje: Itämainen rapusalaatti
Lue myös: Mangoldi sopii keittoon ja vokkiin Fenkoli antaa aromia Aasialainen ruoka tuo auringon keittiöön Ruoka.fi: Kasvis-nuudelikeitto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paksoi tuo vehreyttä vokkeihin ja keittoihin