Ruoka

Pasteijat pelastavat kaiken kokoiset kekkerit – valitse taikina täytteineen ja leivo elämäsi parhaat pikkupiiraat

Pasteijat sopivat moniin käyttötarkoituksiin ja taipuvat myös moneen muotoon. Pasteijat on helppo tehdä ja niitä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tässä Kotilieden parhaat pasteijareseptit.

Pasteijat karkottavat pikkunälän, sopivat kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi tai illanistujaisten hittiherkuksi. Ne ovat myös taatusti maistuva idea pikkujoulujen syötäväksi. Kuumenna kattilallinen glögiä ja taittele tarjolle lehteviä pasteijoita, muuta ei tarvita. Maistuisiko jauhelihapasteijat, sienipasteijat tai kenties mehevät kasvispasteijat?

Lue myös: Valmis lehtitaikina – näin teet siitä näyttävät leivonnaiset helposti

Pasteijat liha-ja kalatäytteellä

Pienet jauhelihapasteijat leivotaan näppärästi valmiista voitaikinasta. Herkulliset pasteijat tarjotaan höyryävän alkupalana maukkaan punajuuriliemen kanssa. 

Lampaan jauhelihasta ja kurttukaalista valmistetut lammaspasteijat sopivat pieneen tai isoon nälkään. Taikinan teossa käytetään perunaa, mikä tekee pasteijasta ruokaisan. Nauti pasteijat sellaisenaan tai dippaa vaikkapa ketsuppiin!  

Pienet kalapasteijat eli Ahdin pasteijat ovat mainioita suolaisia suupaloja. Täytteessä maistuvat tuoreet yrtit ja paistetut silakkafileet.

Lihapasteijat leivotaan itse tehdystä taikinasta ja täytetään liha-riisi-kananmunaseoksella. Kiireisissä hetkissä voi hyvin napata valmistaikinan nopeuttamaan pasteijoiden leipomista.

Lue myös Anna.fi: Leivo rennosti ja helposti – 7 herkkua pakastetaikinasta

Pasteijat kasvistäytteellä

Feta-pinaattipiiraat mukailevat suosikkipiirakan makumaailmaa, mutta ne leivotaan pasteijoiden tapaa pieniksi suupaloiksi. Itse tehdylle taikinalle mehevyyttä antavat perunahiutaleet. 

Sienipasteijat maistuvat kuuman kasviskeiton kanssa tai illanistujaisissa teen tai glögin kaverina. Sienitäytteessä toimivat omat sienisaaliit tai kaupan herkkusienet. Riisi tekee pasteijoista ruokaisat. 

Kasvispasteijat ovat maukkaita ja meheviä, joista täytteeseen lisättävä tuorejuusto tekee erityisen herkullisia. Mausteita vaihtamalla saat pasteijoista oman suun mukaiset.

Risottopasteijat sopivat vähän fiinimmänkin aterian alkupalaksi. Täytteenä on rahkan ja parmesaanijuuston täyteläittämä risottoriisitäyte. Pasteijat tarjotaan kuuman sieniliemen kanssa. Liemen kaataminen vasta pöydässä luo juhlavaa tunnelmaa.

Aurinkokuivatut tomaatti-fetapasteijat tehdään helposti valmiista lehtitaikinasta, joten niitä valmistaa kerralla isonkin satsin vaikka juhlien noutopöytään. Aurinkokuivattujen tomaattien ja fetajuuston makua täytteessä tasapainottavat pinjansiemenet ja pinaatti.

Nämä pasteijat sopivat pikkujouluihin tai joulupäivien pikkusuolaiseksi naposteltavaksi. Vegepiirakoiden täytteenä on uunipaahdettua kurpitsaa, saksanpähkinöitä ja sinihomejuustoa. Nam!

Pasteijoilla herkutellaan myös maailmalla

Empanada on tuttu maku Espanjasta ja latinalaisesta keittiöstä. Pienet piiraat muistuttavat erehdyttävästi meille tuttuja pasteijoita. Tässä versiossa täytteenä on mozzarellajuustoa, basilikaa ja tomaattia. Jos kaipaat astetta ruokaisampaa ja mausteisempaa versiota, sujauta taikinan sisään kuminalla, chilillä ja yrteillä maustettua jauhelihaa sekä sattumiksi makeita rusinoita.

Samosalla herkutellaan intialaisessa ruokakultturissa. Broilerisamosat ovat maan tapaan muhevaksi maustettuja piirakoita, jotka sopivat kahvipöydän suolapalaksi, iltateelle tai vaikkapa eväskoriin.

Pasteijoiden monta muotoa

Pasteijoihin saa pienellä vaivalla näköä ja jujua. Pasteijat voi taitella esimerkiksi neliöiksi lusikoimalla neliönmallisen taikinapalan keskelle täytettä. Nosta sitten jokainen kulma täytteen päälle ja nipistä tiukasti yhteen. Sulje myös sivut tiukasti nipistämällä.

Puolikuun malliset pasteijat syntyvät pyöreistä taikiananpaloista, jotka on helpointa painella taikinasta pasteijamuotin tai sopivan kokoisen lasin tai kulhon avulla. Laita täytettä taikinapalan toiselle puoliskolle, nosta toinen puoli päälle ja nipistä sormenpäällä reunat yhteen.

Ole huolellinen taittelussa ja taikinareunojen sulkemisessa. Jos taikinan väliin jää rakoja, täyte tuppaa paiston aikana valumaan pellille.

Joulun aikaan pasteijat voi tarjota myös joulutortun muodossa. Vaihda tuttu luumuhillo esimerkiksi  inkiväärin makuiseen porkkanalaatikkoon tai vuohenjuustoon.

Voitele pasteijat ennen paistoa kananmunalla, niin saat pintaan hienon kiillon ja kauniin kullanruskean värin. Halutessasi voit myös ripotella päälle hienoa juustoraastetta tai erilaisia siemeniä. Pasteijat paistuvat nopeasti: 200-asteisessa uunissa valmista tulee noin vartissa.

Pasteijat: taikinassa ja täytteissä monta mahdollisuutta

Pasteijataikinan voi tehdä alusta alkaen itse. Tarkoitukseen sopii erinomaisesti esimerkiksi mehevä perunavoitaikina tai helppo sekoitettu voitaikina. Se valmistuu perinteistä voitaikinaa helpommin nyppimällä ainekset sekaisin. Taikinaan saa kuitenkin lehtevyyttä, jos sitä jääkaappilevon jälkeen kaulii pari kolme kertaa kaaviloidun taikinan tyyliin käännellen ja malttaa myös jokaisen kaulimiskerran välillä antaa taikinan levätä jääkaapissa.

Jos haluat päästä vielä helpommalla voit hankkia myös valmiita ja helppokäyttöisiä, pakastettuja voitaikinalevyjä, jotka ovat sulatusta vaille valmiita käytettäviksi. Vegaaniset pasteijat valmistuvat näppärästi lehtitaikinasta.

Pasteijoiden täytteeksi sopivat omat lemppariainekset, kuten jauheliha, savukala tai erilaiset kasvikset, sienet sekä soijarouhe. Juusto tuo täytteeseen mehevyyttä, riisi, ohra tai muut ryynit rakennetta ja ruokaisuutta.

Artikkelia on muokattu 11.10.23 klo 11:35

Lue myös Anna.fi: Näin leivot perunaiset sienipasteijat glögikekkereihin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pasteijat pelastavat kaiken kokoiset kekkerit – valitse taikina täytteineen ja leivo elämäsi parhaat pikkupiiraat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.