Pullataikina
Pullataikina onnistuu, kun muistaa käyttää laadukkaita raaka-aineita ja antaa taikinalle aikaa kohota lämpimässä paikassa. Tällä ohjeella ja näillä vinkeillä leivot elämäsi parhaat pullat, joilla keräät kehut!
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
Ainekset
Pullataikina
- 5 dl maitoa
- 1 kananmuna
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
- noin 900 g vehnäjauhoja eli noin (14 dl)
- 200 g voita tai leivontamargariinia tai 2 dl juoksevaa margariinia
Pullien voitelu
- 1 kananmuna
Pullien koristelu
- 3 rkl mantelilastuja
- 3 rkl raesokeria
- 3 rkl rusinoita
Valmistusohje
Pullataikina tehdään helposti näin:
1. Jos käytät leivontaan tuorehiivaa, kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.
2. Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan vähintään puolen tunnin ajan.
3. Leivo taikinasta erimuotoisia pullia leivinpaperille ja peitä ne leivinliinalla. Anna kohota vähintään puoli tuntia.
4. Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla ja koristele mantelilastuilla, raesokerilla tai rusinoilla.
5. Paista pieniä pullia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. Paista isommat pullat ja pullapohjaiset leivonnaiset, kuten piirakat ja pitkot, miedommassa lämmössä 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.
Vinkit:
1. Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön.
2. Säätele pullataikinan napakkuutta vehnäjauhojen määrällä. Pikkupullat ovat parhaimmillaan hyvin pehmeästä, mahdollisimman vähäjauhoisesta, mutta hyvin alustetusta taikinasta leivottuina. Piirakoihin, korvapuusteihin ja pitkoihin käytettävä taikina alustetaan kovemmaksi lisäämällä hieman enemmän vehnäjauhoja, jolloin taikina kestää paremmin kaulimista.
3. Laktoositon tai vähälaktoosinen pullataikina: Maitojauhe sopii hyvin leivonnassa korvaamaan maidon, esimerkiksi 1 dl (Hyla-) maitojauhetta + 5 dl vettä. Pullataikinan voit valmistaa myös veteen. Kun lisäät taikinaan runsaammin munaa, leivonnaiset saavat kauniin värin. Margariineissa on laktoosittomia ja maidottomia vaihtoehtoja. Pullataikinaan sopii hyvin myös rypsiöljy.
4. Sokeria voit lisätä tai vähentää taikinasta maun mukaan. Jos pullan täyte on makeaa, lisää taikinaan vähemmän sokeria. Tavallisen sokerin eli sakkaroosin voit korvata hedelmäsokerilla eli fruktoosilla. Koska fruktoosi on makeampaa kuin tavallinen sokeri, käytä sitä puolet tavallisen sokerin määrästä. Fruktoosia sisältävä leivonnainen ruskistuu paistettaessa herkästi, joten alenna fruktoosilla makeutettujen leivonnaisten paistolämpötilaa noin 25 astetta.
5. Jätä kananmuna pois kokonaan kolesterolittomasta pullasta ja käytä nesteeksi rasvatonta maitoa tai vettä ja käytä leivontaan kasvirasvamargariinia tai rypsiöljyä. Öljy on sataprosenttista rasvaa, joten käytä sitä niukemmin kuin esimerkiksi leivontamargariinia. Ruokaöljyssä ei ole suolaa. Kananmuna jätetään taikinasta pois myös muna-allergisen pullasta.
6. Suomalainen pullataikina maustetaan perinteisesti kardemummalla. Ruotsalaiseen joulupullaan kuuluu sahrami, joka maustaa taikinan ja värjää leivonnaisen kauniin keltaiseksi. Korvapuustien ja bostonpullien täytteeksi sopii paitsi suosittu sokerikaneliseos myös piparkakkumausteseos ja fariinisokeri. Hillot, soseet ja kuivatut hedelmät tekevät leivonnaisista meheviä. Rusinoita voit lisätä taikinaan ja painella niitä leivonnaisten koristeeksi, hyvän maun antavat myös paloina saatavat papaija- ja ananaspalat. Pähkinä-ja mantelijauhe on hieno täyte margariinin ja tomusokeriin sekoitettuna. Omenaisiin leivonnaisiin sopii hunaja, esimerkiksi pullataikinasta leivottaviin omenasarviin tai omena-rahkapiirakkaan.
Lue myös Anna.fi: Maistuisiko vaniljainen pistaasipulla, mehevä puolukka-kookosmurukierre tai kenties vuokapulla? Poimi talteen kaikkien aikojen parhaimmat pullareseptit
Ohjeeseen päivitetty 21.12.23 vehnäjauhojen määrä noin 900 grammaa eli noin 14 dl. Yksi desilitra vehnäjauhoja painaa noin 65 grammaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullataikina
Muuten hyvä,mutta kuka nyt margariinia käyttää yäk
Kyllä pullataikinaan pitää käyttää voita, siitä se maku tulee, kananmunaa en koskaan pulataikinaan laita.
Margariini ehdottomasti kielletty pullataikinassa ja öljy. Voi se olla pitää
Testasin öljyllä ja hyvä tuli. Vähemmän sitkoa ja hitaampi kuivuminen valmiina. Maku väliin kääritystä lemon curd tahnasta ja vaniljakreemistä.
Tämän takia en syö (muiden tekemää) pullaa koskaan. Aina mukana outouksia, kuten nyt tuo margariini. (Ja mikä on tuo fruktoosisuositus…? Aivan perusteeton.)
Minä käytän pullataikinaan leivontamargariinia ja hyvää on tullut. Teen joka kerta pikkupullia ja toisen pellin korvapuusteja. Voi on kovaa rasvaa, terveydelle haitallista.
Olen kymmenen vuotta ja kova leipuri tämä on paras resepti
Olen kymmenen vuotta ja kova leipuri tämä on paras resepti!
Käytän mieluummin voita
Mutta on myös margariini hyvä!
En kritisoi
Hyvä ohje, käytän voita, en kanamunaa ja maidon tilalle vettä