Kulttuuri

Pyhäinpäivä – miksi ja milloin sitä vietetään? Katso oikea päivämäärä vuonna 2023, 2024 ja 2025!

Pyhäinpäivällä on satoja vuosia vanhat perinteet. Silloin muistellaan kristillisiä pyhimyksiä ja nykyään myös kuolleita läheisiä. Mikä on halloweenin yhteys pyhäinpäivään?

Pyhäinpäivä (englanniksi All Saints’ Day) on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä, kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon asiantuntija Terhi Paananen. Päivänä muistellaan pyhimyksiä eli marttyyreita, jotka ovat kuolleet uskonsa puolesta. Nykyään päivään kuuluu vahvasti myös edesmenneiden läheisten muisteleminen. 

”Pyhäinpäivä on ollut pyhimysten muistopäivä jo 300-luvulta lähtien eli noin 1700 vuoden ajan”, Paananen kertoo.

Pyhäinpäivää vietetään Suomessa aina marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Vuonna 2023 pyhäinpäivä on siis lauantai 4. marraskuuta. 

Useissa maissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa, pyhäinpäivää vietetään aina 1. marraskuuta. Suomessa pyhäinpäivä siirrettiin työviikolta lauantaille vuonna 1955.

Aikaisemmin pyhäinpäivä tunnettiin Suomessa nimellä pyhäinmiestenpäivä, mutta se muutettiin vuonna 1967 nykyiseen muotoonsa.

Lue myös: Nyt juhlitaan kekriä! Sadonkorjuujuhlan keskiössä ovat hyvä ruoka, mystiikka, yhteisöllisyys ja yhteys luontoon

Milloin on pyhäinpäivä?

Miten pyhäinpäivää vietetään?

Merkkejä ensimmäisistä pyhäinpäivistä löytyy 300-luvulta, kun Rooman valtakunnassa muisteltiin vainoissa kuolleita kristittyjä.

Alun perin Suomessa on vietetty erikseen kaikkien pyhimysten päivää eli pyhäinpäivää ja siitä seuraavana päivänä kaikkien vainajien muistopäivää. Nykyisin nämä kaksi päivää on yhdistetty yhdeksi päiväksi.

Kirkoissa pyhäinpäivänä muistellaan aamupäivällä niitä, joita pidetään pyhinä eli uskonsa puolesta kuolleita. Kaikkia vainajia muistellaan illalla.

”Monet seurakunnat kutsuvat kirkkoon omaisia, joiden läheinen on kuollut viimeisen vuoden aikana. Kaikkien kuolleiden nimet luetaan yleensä ääneen ja jokaiselle sytytetään kynttilä”, Paananen sanoo. 

Pyhäinpäivän viettoon kuuluu monilla ihmisillä kynttilän vieminen läheisten haudoille. Tämä perinne alkoi Suomessa sotien jälkeen. Sitä ennen haudoille oli tapana viedä muun muassa seppeleitä.

Paljon kynttilöitä hautausmaalla.
Monet vievät kynttilöitä läheisten haudoille pyhäinpäivänä. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi: Halloween-juhlat mielessä? Näillä vinkeillä järjestät hyytävät cocktail-kemut

Onko halloween ja pyhäinpäivä sama asia?

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana halloween on saapunut Suomeen. Sitä ei kuitenkaan ole merkitty kalenteriimme merkkipäiväksi. Halloween on lähtöisin anglosaksisen kulttuurin piiristä, mutta se on levinnyt ympäri maailmaa. 

Halloween oli alkujaan pyhäinpäivän aatto. Kun meillä Suomessa pyhäinpäivää vietetään lauantaina, olisi halloweenin oikea hetki sitä edeltävänä perjantaina. Halloweenilla ei kuitenkaan ole vakiintunutta päivää suomalaisessa juhlakalenterissa. Maailmalla halloweenia vietetään tyypillisesti 31. lokakuuta. 

”Halloween perinteet perustuvat ajatukseen, että ennen pyhäinpäivää pahat henget ovat liikkeellä. Myöhemmin siitä on tullut enemmän lastenjuhla ja naamiaispäivä”, Paananen kertoo. 

Juttuun on haastateltu myös Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaaraa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyhäinpäivä – miksi ja milloin sitä vietetään? Katso oikea päivämäärä vuonna 2023, 2024 ja 2025!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.