Ihmiset

Pyynikin Käsityöläispanimon perustaja Tuomas Pere: ”Joskus reseptiikan miettimiseen menee kuukausia, jopa vuosia"

Tampereen sydämessä syntyy voitokkaita oluita, joiden yksi pääraaka-aine on panimomesteri ja reseptinikkari Tuomas Peren vahva tunne.

Puiden lehdet ovat Pyynikin harjulla jo vaihtaneet väriä ja kirkkaanpunaiset pihlajanmarjat huojuvat tuulessa. Ilmassa tuoksuu kirpeästi syksy.

Pyynikin Käsityöläispanimon perustaja, Tuomas Pere, istuu harjun laella ja katsoo Pyhäjärvelle. Miehellä on huolia, ja luonnon kauneus riitelee ajatusten kanssa. Tunnelma on katkeran suloinen, mutta myös toiveikas.

Muisto ilmassa huokuvista tuoksuista jää Tuomaksen mieleen, kunnes se muuttuu reseptiksi. Syntyy Ruby Jazz Ale -olut.

”Joskus reseptiikan miettimiseen menee kuukausia, jopa vuosia. Rubyn resepti syntyi harjulla. Sen makuyhdistelmässä on loppukesän sitruksien kirpeyttä ja alkusyksyn pihlajanmarjojen ja omien tunteideni katkeruutta. Sahtimallaksen maku tuo juomaan syksyistä tummaa vivahdetta mutta myös raikkautta”, Tuomas Pere muistelee.

Näistä syistä Ruby-olut päätyi myös panimomestarin tummaan ja paahteiseen pataruokaan.

”Oluen maku sopii hienosti ruoanvalmistukseen. Kulinarismi on harrastukseni ja siitä saan nauttia kokkiystävieni kanssa.”

Pyynikin lihapadassa on olutta.

Mummon kuuluisa sahti

Tuomas Pere on ollut kiinnostunut oluesta niin kauan kuin muistaa. Nuoruusvuosien kaljakokeilut kokivat edistyksellisen käänteen, kun Tuomas pääsi isänsä kanssa matkoilla maistamaan ’oikeita’ oluita Englannissa ja Saksassa.

Panimobisnekseen hän siirtyi vaimonsa alanvaihtoehdotuksesta työskenneltyään ensin sosiaalikasvattajana lastensuojelussa.

”Harrastusmielessähän olin valmistanut olutta jo 20 vuotta. Pyynikin Käsityöläispanimo perustettiin vuonna 2013.”

Tuomaksen esikuva on oma mummo.

”Kun vanhempani kertoivat mummon sahdintekotaidoista, heidän hartiatkin ryhdistyivät”, Tuomas muistelee.

Oluessa on neljä pääelementtiä; mallas, vesi, humala ja hiiva. Humala- ja mallaslajikkeita on maailmassa satoja.

”Käytän oluen persoonan etsimiseen marjoja ja yrttejä. Humalaa haen kokeiluihin äitini kasvimaalta, mutta kaupalliseen toimintaan tilaan sen Englannista, Keski-Euroopasta tai Amerikasta.”

 

Juttu on julkaistu alun perin Dekossa 9/17.

Ohjeen Tuomaksen olutpataan löydät kotiliesi.fi -sivuilta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyynikin Käsityöläispanimon perustaja Tuomas Pere: ”Joskus reseptiikan miettimiseen menee kuukausia, jopa vuosia"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.