Rättänä
Rättänä yhdistää mustikat ja rukiin. Makuyhdistelmä suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan. Tarjoa klassikkojälkkärin lisänä jäätelöä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Kasvis
Ainekset
Rättänä
- 200 g voita tai margariinia
- 4 ½ dl ruisjauhoja
- 1 ½ dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 6 dl mustikoita
- 1 tl leivinjauhetta
- ¾ dl sokeria
Lisäksi
- 1 l vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Rättänä valmistuu helposti näin:
- Sulata 200 grammaa voita tai margariinia ja sekoita joukkoon neljä ja puoli desilitraa ruisjauhoja, puolitoista desilitraa sokeria ja teelusikallinen leivinjauhetta. Ota taikinasta 1/3 sivuun kantta varten. Painele loppu taikina uunivuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle ja reunoille.
- Ota kuusi desilitraa mustikoita. Sekoita mustikoihin teelusikallinen perunajauhoja ja kumoa marjat vuokaan taikinan päälle. Ripottele mustikoiden päälle 3/4 desilitraa sokeria.
- Tee kanneksi säästetystä taikinasta pieniä levyjä ja kokoa niistä kukolle kansi.
- Paista rättänää 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pidät paahdetun rukiin mausta, niin anna kukon pinnan ottaa kunnolla väriä, mutta varo polttamasta.
- Tarjoa rättänä lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Vinkki! Tee myös jäätelö itse. Rättänä kanssa maistuu raikas sitruuna-rahkajäätelö.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 14/2023.
Lue myös Anna.fi: Mustikka-kaurahyve
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rättänä