Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rättänä

Rättänä yhdistää mustikat ja rukiin. Makuyhdistelmä suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan. Tarjoa klassikkojälkkärin lisänä jäätelöä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Rättänä

  • 200 g voita tai margariinia
  • 4 ½ dl ruisjauhoja
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 6 dl mustikoita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¾ dl sokeria

Lisäksi

  • 1 l vaniljajäätelöä

Valmistusohje

Rättänä valmistuu helposti näin:

  1. Sulata 200 grammaa voita tai margariinia ja sekoita joukkoon neljä ja puoli desilitraa ruisjauhoja, puolitoista desilitraa sokeria ja teelusikallinen leivinjauhetta. Ota taikinasta 1/3 sivuun kantta varten. Painele loppu taikina uunivuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle ja reunoille.
  2. Ota kuusi desilitraa mustikoita. Sekoita mustikoihin teelusikallinen perunajauhoja ja kumoa marjat vuokaan taikinan päälle. Ripottele mustikoiden päälle 3/4 desilitraa sokeria.
  3. Tee kanneksi säästetystä taikinasta pieniä levyjä ja kokoa niistä kukolle kansi.
  4. Paista rättänää 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pidät paahdetun rukiin mausta, niin anna kukon pinnan ottaa kunnolla väriä, mutta varo polttamasta.
  5. Tarjoa rättänä lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Tee myös jäätelö itse. Rättänä kanssa maistuu raikas sitruuna-rahkajäätelö.

rättänä

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 14/2023.

Lue myös Anna.fi: Mustikka-kaurahyve


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rättänä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.