Puutarha

Varmista onnistuneet kevätkylvöt: näin esi-idätys toimii

Siementen itävyys kannattaa varmistaa ennen kylvöä ainakin, jos käyttää vanhoja siemeniä. Esi-idätys myös nopeuttaa taimen kasvua.

Jos olet joskus kylvänyt siemeniä, tiedät, että kaikki siemenet eivät aina lähde kasvuun. Kasvimaan riveihin jää helposti aukkoja, kun osa siemenistä ei idä.

Siementen itävyyden voi selvittää ennen varsinaista kylvöä. Itävyyden voi selvittää esimerkiksi esi-idättämällä siemenet vedessä.

Esi-idättämällä siemenet saat selville, mitkä siemenistä itävät ja mitkä eivät. Säästät vaivaa, kun voit kylvää ainoastaan itäneet siemenet multaan.

”Esi-idätys myös nopeuttaa hiukan kasvin kasvua”, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo.

Siementen itävyys.
Siementen esi-idätyksen avulla varmistut siitä, että jokainen multaan kylvetty siemen lähtee kasvuun. Toinen vaihtoehto on kylvää taimiruukkuihin siemeniä yli oman tarpeen, jolloin ei haittaa, jos osa siemenistä ei lähdekään kasvuun. © Anni Reenpää

Katso videolta, miten siementen itävyys varmistetaan:

Lue myös: Taimien kasvatus onnistuu näillä ohjeilla: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet!

Näin varmistat siementen itävyyden

Esi-idätys talouspaperin päällä on toimiva kikka

Esi-idätys on helpoin tehdä kostean talouspaperin päällä. Itäviin siemeniin muodostuu muutaman päivän idätyksen jälkeen sirkkajuuret. Itäneet siemenet voi siirtää kosteaan multaan, ja loput siemenet voi heittää biojätteeseen.

Tarvikkeet:

Tee näin:

  1. Laita kaksin kerroin taitettua talouspaperia laakeaan astiaan. Kaada päälle noin 1 cm huoneenlämpöistä vettä.
  2. Ripottele siemenet talouspaperin päälle ja varmista, että siemen on kosketuksissa veden kanssa.
  3. Peitä astia muovikelmulla ja pistä siihen muutama reikä grillitikulla tai hammastikulla. Ilman muovikelmua talouspaperi kuivuu nopeasti.
  4. Anna siementen olla astiassa vähintään kolme ja korkeintaan viisi päivää. Varmista joka päivä, että siemenet ovat vedessä ja lisää astiaan vettä tarvittaessa.
  5. Kun 3–5 päivää on kulunut, osaan siemenistä on muodostunut pieni juurenpätkä eli sirkkajuuri ja mahdollisesti ensimmäinen sirkkalehti. Nyt itäneet siemenet voi siirtää taimiruukkuun multaan esikasvatettavaksi tai suorakylvää avomaalle. Siirrä siemen multaan varovasti, jotta sirkkajuuri ja -lehti eivät vaurioidu. Käytä tarvittaessa pinsettejä siemenen siirtämisessä. Tarkista kylvösyvyys siemenpussista. Huolehdi kylvöksen riittävästä kosteudesta. Itämättömät siemenet voi heittää biojätteeseen.

Kokeile myös vesilasikikkaa

Siementen itävyyden voi tarkistaa myös laittamalla siemenet vesilasiin yöksi. Sanotaan, että aamulla lasin pohjalle uponneet siemenet itävät ja veden pinnalle kellumaan jääneet siemenet eivät idä.

”Tämä perustuu siihen, että tyhjillä siemenillä ei ole riittävästi aineksia itämistä varten. Epäkypsät siemenet jäävät pinnalle kellumaan”, Taulavuori sanoo.

Tämä kikka ei kuitenkaan toimi kaikille siemenille. Itävyystesti ei välttämättä johda varmoihin tuloksiin.

”Kevyet siemenet taitavat jäädä kaikki kellumaan veden pinnalle. Esimerkiksi kehäkukan, tillin ja porkkanan siemenet ovat todella kevyitä. Tämä itävyystesti sopii paremmin pyöreille siemenille, kuten pavun, herneen ja unikon siemenille.”

Siementen itävyys.
Kotiliesi kokeili laittaa kesäkurpitsan ja herneen siemeniä vesilasiin yön ajaksi. Herneet upposivat lasin pohjalle ja kesäkurpitsan siemenet jäivät veden pinnalle kellumaan. © Anni Reenpää

Miksi siementen itävyyden varmistaminen kannattaa?

Siementen esi-idätys kannattaa, jos olet epävarma siementen itävyydestä. Jos ostat siemenet kaupasta, voit tarkistaa siemenpussista, kuinka suuri osa siemenistä alkaa todennäköisesti kasvaa.

Siemenpussissa kerrottu itävyysprosentti on yleensä 60–99 prosenttia. Jos luku on alle 90 prosenttia, vähintään yksi siemen kymmenestä ei todennäköisesti idä.

”Itäminen on myös epävarmaa, jos siemenet kerää itse tai jos käyttää siemeniä, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt”, Taulavuori sanoo.

Esi-idättäminen on myös hyvä tehdä, jos haluaa saada taimia tietyn määrän.

”Jos haluaa vaikkapa avomaalle sata purjoa, kannattaa maahan kylvää ainoastaan siemeniä, jotka varmasti itävät.”

Lue myös Anna.fi: Tomaatti tarvitsee lämpöä ja valoa! Näillä neuvoilla onnistut taatusti tomaatin kasvatuksessa

Mille lajeille esi-idätys sopii?

Siementen esi-idätys kannattaa tehdä kookkaille siemenille, joita on helppo siirrellä idätyksen jälkeen. Siemenen juuret erottuvat selkeästi paljaalla silmällä suurista siemenistä, kuten auringonkukan ja kesäkurpitsan siemenistä.

”Siementen esi-idätys sopii erityisen hyvin herneille ja pavuille, koska niiden isot siemenet pitävät lämmöstä ja kosteudesta. Vedessä siemenet lähtevät nopeasti turpoamaan ja kasvamaan”, Taulavuori sanoo.

Esi-idätys ei sovellu lajeille, jotka tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Sellaisia lajeja ovat esimerkiksi pioni ja monet perennat ja suomalaiset puuvartiset kasvit. Kylmäkäsittelyn vaativat lajit kylvetään avomaalle tai ruukkuihin jo syksyllä, ja niiden annetaan talvehtia kylmässä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varmista onnistuneet kevätkylvöt: näin esi-idätys toimii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.