Reseptit

Simpukka-perunagratiini

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

  • 500 g tuoreita sinisimpukoita
  • 4 dl valkoviiniä
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl voita
  • 1 dl risottoriisiä
  • 3 tomaattia
  • 1 tl sormisuolaa
  • 800 g kiinteitä perunoita, esimerkiksi siikliä
  • 3 dl kalalientä
  • oliiviöljyä
  • 4 rkl parmesaaniraastetta

Valmistusohje

Simpukka-perunagratiini

1. Harjaa sinisimpukat huolellisesti yksitellen juuresharjalla puhtaaksi kylmässä juoksevassa vedessä. Vedä veitsen terän ja peukalon avulla simpukoista pois parrat. Heitä pois simpukat, joiden kuori on vaurioitunut, sekä ne, joiden kuoret eivät pöytään napautettaessa sulkeudu.

2. Kuumenna kattilassa viini kiehuvaksi ja nosta simpukat liemeen. Sulje kattila kannella ja anna simpukoiden höyrystyä noin 6 minuuttia. Ravistele kattilaa hieman, jotta kaikki kypsyvät tasaisesti. Nosta simpukat reikä kauhalla uunivadille ja poista kaikki avautumattomat. Irrota avautuneista simpukoista päällimmäiset kuoren puolikkaat ja heitä pois. Asettele simpukat pohjakuorineen tasaisesti uunivuokaan.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita voissa kattilan pohjalla ja lisää joukkoon risottoriisi. Sekoita muutaman kerran, että rasva kiillottaa riisin. Kaada joukkoon reilu desi kuumaa valkoviinilientä ja anna nesteen imeytyä riisin.

4. Levitä simpukoiden päälle riisiseos ja hienonna pinnalle tomaatit. Mausta sormisuolalla. Kaada päälle tasaisesti loput valkoviiniliemestä. Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi lastuiksi. Levitä ne vuoan pinnalle ja kaada päälle kalaliemi. Valuta pinnalle hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle parmesaaniraaste.

5. Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 40 minuuttia. Gratinoi pinta nopeasti kauniin kullanruskeaksi uunin grillivastusten alla.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Simpukka-perunagratiini

Sinun täytyy kommentoidaksesi.