Iki-ihana juustolla kuorutettu sipulikeitto maistuu ulkoilureissun jälkeen. Tämä ranskalainen klassikko kuuluu pakkaspäivien makuihin.
Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4 annosta
Munaton
Ainekset
Sipulikeitto
500 g
keltasipulia
50 g
voita
1 tl
sokeria
2 dl
kuivaa valkoviiniä
1 l
vettä
2
lihaliemikuutiota
1 tl
kuivattua timjamia
1
laakerinlehti
¼ tl
suolaa
¼ tl
rouhittua mustapippuria
12
patonkiviipaletta
100-150 g
gruyèrejuustoa
Valmistusohje
Sipulikeitto tehdään helposti näin:
1. Kuori ja viipaloi sipulit mahdollisimman ohuiksi. Sulata kattilassa voi ja lisää sipulit. Kuullota keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes sipulit pehmenevät ja neste haihtuu. Lisää hieman lämpöä ja anna sipuleiden hieman paahtua noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon sokeri ja valkoviini.
2. Kun valkoviini on imeytynyt sipuleihin, lisää vesi, liemikuutiot, timjami ja laakerinlehti. Kiehauta ja keitä hiljalleen kannen alla puolesta tunnista tuntiin. Mausta keitto.
3. Kuumenna uuni 250-asteeseen. Paahda patonkiviipaleet uunissa tai leivänpaahtimessa. Raasta kunnon keko juustoa leiville. Annostele keittoa neljälle uunin kestävälle keittolautaselle. Nosta keiton pinnalle juustoleivät. Lisää pinnalle loppu juustoraasteesta. Aseta lautaset pellin päälle uuniin ja gratinoi uunissa 225 asteessa, kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Perinteinen sipulikeitto