Ruoka

Sitruuna on keittiön monitoimisitrus – nappaa talteen rakastetuimmat sitruunareseptimme niin suolaiseen kuin makeaan

Sitruuna ihastuttaa niin makeassa kuin suolaisessakin ruoanvalmistuksessa. Sen kirpeän hapan maku raikastaa ja korostaa makuja. Kokosimme parhaat sitruunareseptit jokaiselle herkkusuulle.

Sitruuna on alkujaan sukaattisitruunan ja pomeranssin risteytys. Alunperin se on kotoisin Himalajan eteläpuolelta Intiasta. Sitruunaa viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä ja Europpaan sen arvellaan saapuneen Aleksanteri Suuren mukana, Persian kautta Kreikkaan. Sitruuna yleistyi Etelä-Euroopassa arabien valtaannousun myötä 800-luvulla. Kolumbus vei tämän hedelmän Amerikkaan vuonna 1493.

Sitruunapuita kasvaa ja kasvatetaan trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla, sillä se ei kestä hallaa. Nykyään suurimpia tuottajamaita ovat Italia, Espanja ja Kreikka. Sitruunan satokausi ajoittuu lokakuusta heinäkuulle, ajankohta riippuu lajikkeesta. Suomeen sitruunasesongin hedelmät tulevat suurimmalta osin Espanjasta, sesongin ulkopuolelta puolestaan pääosin Etelä-Afrikasta tai Etelä-Amerikasta.

Maultaan sitruuna on happaman raikas ja ulkonäöltään yleensä soikea ja keltainen. Sitruunoita on kuitenkin erilaisia ja niiden muoto, väri, kuoren paksuus sekä siementen määrä vaihtelevat lajikkeen mukaan. 

Sitruuna: säilytys 

Sitruuna säilyy huoneen lämmössä varsin hyvin, joskin pitkään huoneenlämmössä säilytettäessä kuori kuivuu. Parhaiten sitruunan saakin viihtymään viileässä +10-14 asteessa. 

Sitruuna on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään muun muassa avokadoista, tomaateista, banaaneista ja omenoista. Tuoreesta sitruunasta puristettu mehu säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Sitruuna: Käsittely ja käyttö 

Sitruunan pinta on kuljetuksen kestämiseksi käsitelty säilöntäaineilla, joten hedelmä on hyvä pestä, vaikka siitä käyttäisi vain mehun. Pese sitruuna erityisen hyvin harjalla ja kuumalla vedellä silloin, kun käytät sitruunankuorta ruoanlaitossa tai leivonnassa. Parasta on tosin suosia luomusitruunoita. 

Sitruunaa käytettään suolaisten sekä makeiden ruokien maustamiseen ja sillä on ruoka-aineiden makua korostava vaikutus. Useimmiten sitruunasta hyödynnetään mehu, mutta myös aromaattisia öljyjä sisältävää kuorta voidaan käyttää. Valkoinen osa keltaisen kuoren alla on kuitenkin kitkerää ja sitä kannattaa välttää. 

Yhdestä sitruunasta saat hedelmän mehukkuudesta riippuen mehua puolesta desistä desilitraan. Parhaiten saat hedelmän mehun irtoamaan, kun ennen puristamista painat ja pyörittelet sitruunaa pöytää vasten. Voit myös rikkoa halkaistun sitruunan hedelmälihan rakennetta veitsellä tai haarukalla, jotta saat sitruunasta viimeisetkin mehutipat irti.

Sitruuna sopii erinomaisesti suolaisiin ruokiin ja tuo niihin raikkautta ja hapokkuutta. Jos ruoasta puuttuu hapokkuus, niin maku jää vaisuksi. Usein pieni tilkka sitruunamehua on juuri se, mitä ruoka tarvitsee suolaripauksen sijaan. Sitruunan happamuus vähentääkin myös suolan tarvetta. 

Etenkin pasta, broileri ja merenelävät ovat klassisia yhdistelmiä sitruunan kanssa. Sitruunan hapan maku korostaa ruoan makuja ja taittaa rasvaisen ruoan astetta raikkaammaksi erityisesti liharuoissa. Kalaruoissa sitruuna puolestaan on sopivan raikas makukaveri. Leivonnassa ja jälkiruoissa sitruuna antaa ihanan kirpeää potkua ja se sopii hyvin tasapainottamaan eri jälkkäreiden makeutta.

Lisäksi sitruunan sisältämä happo muuttaa proteiinin rakenteita eli denaturoi. Rakenteen muuttumista kutsutaan kypsymiseksi. Ilmiön voi havaita esimerkiksi puristamalla sitruunamehua raa’an kalan päälle.  

Sitruuna rakastaa kalaa

Kalan kaverina sitruuna on todellinen ässä ja erityisesti se taittaa lohen rasvaisuutta. Uunilohi on suomalaisten suosikki, josta saa erityisen herkullista, kun sen päälle puristaa sitruunamehua ja viipaloi päälle vielä toisen hedelmän uuniin paahtumaan. Valmista kerralla iso satsi, tähteistä syntyy maittavat kalapihvit. 

Lohi piccata eli lohta kermakastikkeessa saattaa äkkiseltään kuulostaa tuhdilta ja raskaalta, mutta sitruuna ja kapris raikastavat ruoan, jolloin mausta tulee juuri sopivan pikantti. 

Salonkikelpoinen alkupala syntyy wasabilla sekä sitruunankuoriraasteella maustetusta lohitartarista ja omena-mangosalsasta. Yhdistämällä ruokaan sekä graavi- että kylmäsavulohta saat lopputuloksesta täydellisen. 

Sitruuna on herkullista myös grillatun ahvenen ja siian kanssa. Grillatut ahvenvartaat taipuvat grillitikussa rullalle. Grillattu puolikas sitruuna pehmenee sisältä, ja sen voi puristaa kalan päälle juuri ennen syömistä. Mikä maku!

Sikke Sumarin ohjeella valmistettu kokonaisena grillattu siika puolestaan täytetään sitruunalla ja yrteillä. Kokonaisena kypsennetty kala on helppoa kesäruokaa ja siinä on enemmän makua kuin fileessä. Siika sopii rasvaisuutensa takia sekä savustukseen että grilliin.

Sitruuna raikastaa myös muut suolaiset ruoat

Muissa lämpimissä ruoissa sitruuna ihastuttaa erityisesti broilerin makuparina. Kypsennä kokonainen broileri uunissa ja sujauta sisään kokonainen sitruuna puolitettuna. 

Myös mehevät broilerin paistileikkeet saatavat sitruunasta upean maun. Tässä ohjeessa riisillä ryyditetty broilerivuoka maustetaan välimerelliseksi sitruunalla ja oliiveilla.

Sitruunarisotto on ihana tarjottava juhlapäivinä tai viikonloppuna. Se sopii lisukkeeksi broilerille tai ateriaksi sellaisenaan.

Avgolemono eli kreikkalainen sitruunakeitto on ihana juhlaruoka. Kanaliemi suurustetaan kananmunalla, joka tekee keitosta täydellisen samettisen. Keittoon voi hyvin lisätä paistettuja kanasuikaleita, jos haluaa lisää ruokaisuutta.

Sitruuna taittaa sokerin makeuden: Leivo piirakka, kakku, keksit tai torttu

Raikkaat sitruunaleivonnaiset hurmaavat erityisesti keväisessä kahvipöydässä. Sitruunapiirakka onkin pääsiäisen suosikkileivonnaisia, mutta ihastuttaa toki myös arkisemmassa kahvipöydässä. 

Klassinen sitruunatorttu hurmaa raikkaudellaan ja sopii niin arkeen kuin juhlapöytäänkin. Sitruunatortut tuovat hetkeen kuin hetkeen palan aurinkoa ja juuri sopivan määrän suussa sulavaa kirpeyttä. Tämä leivonnainen saa ihanaa täyteläisyyttä pinnalle pursotetuista kermavaahtonokareista. 

Mehevän sitruunaiset kahvikakut sekä pikkuleivät ovat kahvipöydän ikivihreitä klassikkoja. Voit tehdä sitruunaiset kuivakakut ja keksit reippaasti etukäteen, sillä ne säilyvät jääkaapissa hyvänä pitkään.

Erityisen upeasti sitruuna sopii makean marengin makupariksi. Sitruuna-marenkipiirakka onkin klassikko, mutta yhtä hyvin kaksikon voi yhdistää myös tartaleteissa, muffineissa tai täytekakussa

Sitruunainen juustokakku on tuhdin jenkkileivonnaisen astetta raikkaampi versio. Täyte hyydytetään liivatteella ja tarjotaan kermavaahdon kera.

Sitruunainen jälkiruoka on raikas päätös aterialle

Jälkiruokiin sitruuna tuo raikasta kepeyttä, ja sitruunaiset jälkiruoat ovatkin täydellisiä tarjottavia erityisesti tukevan aterian päätteeksi sekä keväisellä juhla-aterialla. Sitruunasta voi valmistaa esimerkiksi raikkaan sorbetin tai jäätelön. Hyödynnä koko hedelmä ja tarjoa herkku koverretusta sitruunan kuoresta. 

Lemon posset on superhelppo, mutta uskomattoman herkullinen jälkiruoka, jonka valmistukseen tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja hetken malttia. Yhdistä kerma, sitruuna ja sokeri ja hyydytä jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Mitä happamampi sitruuna, sitä hyytyneempi lopputulos.

Sitruunakiisseli ja – rahka ovat nopeita ja superhelppoja tarjottavia esimerkiksi viikonloppuaterian jälkiruokana. Kirpakat jälkiruoat kesyyntyvät molemmat kerman avulla. 

Raikasta sitruunalla juomat

Sitruuna raikastaa myös monet juomat. Kesäinen minttu-sitruunajäätee syntyy mintulla ja sitruunalla maustetusta vihreästä teestä. Valmiin juoman voi terästää halutessaan tilkalla vaaleaa rommia tai vodkaa.

Limoncello on italialaisten rakastama sitruunalikööri, jonka valmistus onnistuu myös kotioloissa. Tarvitset sitruunoita, vodkaa, vettä ja sokeria. Kotitekoinen limoncello on sitä maukkaampaa, mitä kauemmin maltat antaa juoman tekeytyä. 

Vanhan ajan sitruunalimonadi maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Tarvitset vain kolme ainetta ja vettä. Helppoa!

Hyödynnä sitruunaa kastikkeiden ja lisukkeiden valmistuksessa

Sitruunasta valmistuu myös maukas kastike, kuten sitruunalla raikastettu pistaasigremolata, joka on täydellinen ripoteltava vaikka pastan päälle. Raikkaassa gremolatassa maistuu pistaasin ja sitruunan lisäksi persilja ja kapris. 

Tuhti majoneesikin maistuu astetta raikkaammalta, kun mukaan sekoittaa hieman sitruunaa. Sitruunamajoneesi on mainio dippikastike, joka sopii kalojen ja rapujen kyytipojaksi.

Lemon curd eli sitruunatahna on kirpeän makea levite, joka sopii monipuolisesti leivontaan, kakkujen ja piirakoiden täytteeksi, kermavaahdon maustamiseen sekä teeleipien ja paahtoleivän päälle. Lemon curdia myydään kaupassa valmiina, mutta sen valmistaminen alusta alkaen itse ei ole sekään kovin vaikeaa.

Lue lisää Anna.fi: Parhaat sitruunapiirakkareseptit: ranskalainen sitruunapiirakka, Key Lime Pie ja sitruuna-marenkitorttu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruuna on keittiön monitoimisitrus – nappaa talteen rakastetuimmat sitruunareseptimme niin suolaiseen kuin makeaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.