Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Suklaapullat

Suklaapullat saavat suklaan ystävän hykertelemään ilosta. Rinkelipullissa yhdistyvät herkullinen suklaa-hasselpähkinätäyte ja valkosuklaakuorrutus.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Suklaapullat, esitaikina

  • 2 dl maitoa
  • 40 g vehnäjauhoja (n. 4 rkl)

Suklaapullat, taikina

  • 1 ¾ dl kylmää maitoa
  • 1 rkl kardemumman siemeniä tai 1 1⁄2 tl jauhettua kardemummaa
  • 520 g (8 dl) vehnäjauhoja (8 dl)
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 75 g voita
  • ½ tl suolaa

Suklaatäyte

  • 100 g voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 ½ dl hasselpähkinäjauhetta
  • 50 g tummaa suklaata

Voitelu

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¼ tl suolaa

Pinnalle

  • 2 rkl tomusokeria

Valkosuklaakuorrutus

  • 50 g valkosuklaata
  • ½ dl maitoa
  • 2 dl tomusokeria

Valmistusohje

Suklaapullat leivotaan helposti näin:

1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa maitoa ja 40 grammaa vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.

2. Valuta esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Voit hyvin vaivata pullataikinan myös käsin, jos käytössäsi ei ole yleiskonetta.

3. Murskaa yksi ruokalusikallinen kardemummansiemeniä morttelissa hienoksi jauheeksi. Punnitse 520 grammaa vehnäjauhoja, mutta jätä desi syrjään leivontaa varten. Lisää jauhot, kardemumman, yksi desilitra sokeria, 2 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja yksi kananmuna taikinakulhoon.

4. Vaivaa aineksia huolella 10–12 minuuttia. Lisää koneen käydessä vähitellen joukkoon 75 grammaa paloiteltua voita ja puoli teelusikallista suolaa. Vaivaa, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan. Lisää lopuksi puolet lopuista jauhoista taikinaan ja sekoita huolella.

5. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja nosta taikina jauhojen päälle. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Kun taikina on levännyt 10 minuuttia leivinpöydällä, kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi.

6. Höylää sata grammaa voita kulhoon ja mittaa joukkoon yksi desilitra fariinisokeria ja puolitoista deslitraa hasselpähkinäjauhetta. Sekoita ainekset pehmeäksi seokseksi. Sulata 50 grammaa paloiteltua tummaa suklaata varovasti mikrossa ja lisää täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

7. Levitä suklaaseos tasaisesti levylle. Taita taikinalevy pituussuunnassa kaksin kerroin. Leikkaa levy kahteenkymmeneenneljään, tasakokoiseen suikaleeseen.

8. Pyöritä jokainen suikale molemmista päistä eri suuntiin ja sido kierteet renkaaksi nipistäen päät tiukasti yhteen.

9. Nosta pullat leivinpaperoidulle uunipellille leivinliinan alle kohoamaan. Kohota pullia 40 asteisessa uunissa tunnin ajan tai huoneenlämmössä 2–2,5 tuntia.

10. Voitele pullat muna-vesi-suola- seoksella ja paista kohonneet suklaapullat 225 asteessa uunin keskitasossa 8–10 minuuttia.

11. Rouhi 50 grammaa valkosuklaata pieniksi paloiksi. Lämmitä puoli desilitraa maitoa kattilassa ja lisää joukkoon valkosuklaarouhe. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Lisää seoksen joukkoon kaksi desilitraa tomusokeria.

12. Pursota päälle valkosuklaakuorrutusta ja viimeistele rinkelipullat tomusokerilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.

Lue myös: Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla

Lue myös Anna.fi: Näin leivot täydelliset, mehevän pehmeät korvapuustit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaapullat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.