Talous

Ahdistaako rahanmeno? Näin teet budjetin päiväksi, viikoksi ja kuukaudeksi

Kun sinulla on budjetti, tiedostat, mihin rahasi kuluvat. Menojen ja tulojen tarkka seuraaminen kannattaa. Kun tietää, mihin rahat täsmällisesti kuluvat, raha ei hupene tililtä huomaamatta sinne tänne. Lue, miten saat taloutesi hallintaan.

Seuraa kuukauden tai parin ajan, mitä tuloja ja menoja sinulla on. Kerää talteen myös kaikki kuitit. Älä tyydy siihen, että olet tehnyt ostoksia tiettyyn markettiin tai kauppaan, vaan tutki, mitä ostokset pitävät sisällään: kuinka paljon menee ruokaan ja vaatteisiin? Entä sähköön, puhelinlaskuun tai asuntolainaan? Kuinka paljon on tuloja, ja mistä ne kertyvät? Pilko etenkin menot mahdollisimman pieniin osiin. Selvitä esimerkiksi, kuinka suurella summalla ostat viikossa keskimäärin karkkia tai millainen summa menee vaikkapa apteekkiin.

Apulaiset budjetin laatimiseen

Taloudenpidon seurannan avuksi voi pitää laskelmaa

Erittele menoista pakolliset ja muihin hankintoihin jäävä summa. Halutessasi voit jyvittää käytettävissä olevan rahan vaikkapa joka viikolle tai päivälle erikseen. Jos muihin kuin pakollisiin kuluihin on käytössä päivässä vaikkapa 20 euroa ja kulutatkin 30 euroa, seuraavana päivänä tilanteen voi kompensoida kuluttamalla korkeintaan 10 euroa.

Puskurirahasto pahan päivän varalle

Pyri keräämään ainakin pieni puskurirahasto pahan päivän varalle. Puskurin turvin voit hankkia tarvittaessa esimerkiksi uuden puhelimen rikkimenneen tilalle tai korjauttaa pesukoneen ilman, että joudut vaikeuksiin.

Lue myös: Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä?

Jos rahat eivät säily käyttötililläsi, voit myös ”huijata” itseäsi ja siirtää puskurirahat toiselle tilille. Muista, että pikavipit eivät ole kestävä tapa rahoittaa omaa kulutusta. Ne johtavat helposti kierteeseen, jossa edellisen vipin maksamiseen on otettava uusi vippilaina.

Tee omat eväät, vältä kahviloita

Pieniä ostoksia ei useinkaan noteeraa, vaikka niiden merkitys usein toistuessaan on suuri. Jos ostaa joka työpäivä aamiaissämpylän ihanasta kahvilasta työmatkan varrella vaikkapa kolmella eurolla, tulee summaksi viikossa 15 euroa ja kuukaudessa jo 60 euroa. Vuositasolla sämpylän hinnaksi kertyy kuutisen sataa, vaikka summassa huomioisi lomat. Jos hintaa vertaa kotona tehtyihin eväisiin, ero on iso. Ennen kuin vaihdat sämpylän kotoa tuotuun, mieti, kuinka tärkeä asia on sinulle. Oleellista ei ole säästää mahdollisimman paljon, vaan karsia menoista niitä, jotka eivät lopulta ole tärkeitä.

Kilpailuta vakuutus ja sähkö

Kun kuukausittaiset pakolliset menot ovat selvillä, ne kannattaa käydä kriittisesti läpi. Koska olet viimeksi esimerkiksi kilpailuttanut autovakuutuksen tai sähkön? Kilpailutus vaatii vaivannäköä mutta saattaa parhaimmillaan säästää useita satoja vuodessa.

Menot voi käydä läpi myös niin, että miettii, mitkä hankinnoista harmittavat jälkikäteen. Itseään ei kannata soimata liikaa, mutta jos huomaa, että käyttää säännöllisesti paljon rahaa esimerkiksi heräteostoksiin, joita ei tarvitsisi, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Monet liikkeet kampanjoivat nykyään edullisilla hinnoilla ja tarjouksilla pitkin vuotta esimerkiksi verkossa. Harva tarjous on silti ohittamaton, joten varsinkin isompia hankintoja on hyvä tehdä harkiten. Älä tee harkitsematta myöskään osamaksusopimusta tai osta luotolla, sillä todelliset kulut ja korot voivat olla yllättävän suuret.

Arvioi omaa rahankäyttöäsi. Mihin haluat satsata, missä on tinkimisen varaa? Voisiko arkiruoan tehdä einesten sijaan itse isoissa erissä ja pakastaa tai ostatko sellaista, joka pilaantuu kaappiin? Säästyneillä rahoilla voi käydä vaikkapa kerran kuukaudessa syömässä ravintolassa.

Yritä säästää edes parikymppiä kuussa

Jos suinkin mahdollista, ryhdy säästämään kuukausittain.

Lue lisää! Näin säästät 1000 euroa vuodessa

Mieti tavoite: tähtäätkö uuteen televisioon, viikonloppuun kylpylässä tai vaikka mökin hankkimiseen. Pienikin summaa kartuttaa säästöjä ja sivuun kannattaa laittaa vaikka vain parikymppiä, jos se on mahdollista. Muutaman kuukauden kuluessa käytettäväksi ajateltu raha kannattaa tallettaa tilille, mutta pitkäaikaisempaa säästämistä varten kannattaa perehtyä esimerkiksi rahastosäästämiseen. Säästämissummaa oleellisempaa on tehdä säästämisestä tapa. Monelle sopii se, että säästettävä summa menee palkkapäivänä suoraan tililtä. Jos ajattelet säästää sen, mikä muulta kulutukselta jää tilille, säästäminen jää helposti kokonaan, ja rahat kuluvat muuhun.

Artikkeli on julkaistu Kotilieden numerossa 1/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahdistaako rahanmeno? Näin teet budjetin päiväksi, viikoksi ja kuukaudeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.