Ruoka

Tonnikala on säilykehyllyn kestosuosikki – katso kekseliäät tavat kokata arkiruokaa suositusta kalasta

Tonnikalapurkki tai parikin on hyvä pitää keittiönkaapissa varalla. Tölkkiruokien klassikko tonnikala sopii pastoihin, pizzoihin ja salaatteihin sekä leipien ja paprikoiden täytteeksi. Ota kokkauslistalle helpot ja nopeat arkiruoat!

Tonnikala kääntää kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Kun kalanhimo iskee eikä tuoretta kalaa ole käden ulottuvilla, on säilyketonnikala kätevä valinta. Paras tonnikalaruoka on helppo, nopea ja edullinen – kokosimme parhaat reseptit!

Valitse tonnikala maun ja käyttökohteen mukaan

Tonnikalaa löytyy kaupan säilykeosastolta jos jonkinlaista: öljyyn tai veteen säilöttyä, valmiiksi marinoituja sekä hiutaleena tai paloina.

Neutraalin makunsa ansiosta tonnikala on varsin monipuolinen tuote. Öljyyn säilötyt tonnikalat sopivat käytettäviksi pizzoihin, salaatteihin, pastaan, wokkeihin tai syötäväksi vaikka sellaisenaan. Öljystä saa kätevän kastikkeen salaattiin tai pastaan.

Veteen säilötty tonnikala puolestaan on kevyempi vaihtoehto tonnikalan ystävälle.

Valmiiksi marinoitu tonnikala on kiireisen kokin valinta ja sitä kannattaa kokeilla sellaisenaan esimerkiksi lämpimiin leipiin tai riisin tai pastan kanssa.

Jos aikaa on, kannattaa kuitenkin ostaa maustamatonta tonnikalaa. Näin vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinadeihin ja saat ruoasta juuri oman suun mukaista. Lisäksi marinoimattomissa säilykkeissä on usein enemmän kalaa kuin valmiiksi marinoiduissa.

Valitse tonnikala vastuullisesti

Ei ole aivan sama, mitä tonnikalaa ostoskoriinsa lastaa. WWF:n kalaoppaan mukaan maailman tonnikalasaalis on peräisin yli kahdestakymmenestä eri tonnikalakannasta, joita kalastetaan eri menetelmin.

Osa lajeista on ylikalastettuja ja jotkin pyyntimenetelmistä aiheuttavat paljon sivusaalista, kuten keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia haita ja ei-toivottuja kalalajeja.

Erilaiset vastuullisuusmerkinnät helpottavat kaupassa tehtäviä valintoja. Suosi sinisellä, ovaalinmuotoisella MSC-merkillä varustettua tonnikalaa. Merkki kertoo luotettavasti, että kyseinen kala on pyydetty kestävästi. MSC-logo on tonnikalatölkeissä näkyvällä paikalla tuotekuvan yhteydessä.  

Markkinoille on lanseerattu myös kotimaisista särkikaloista valmistettu luonnonkalasäilyke, joka muistuttaa koostumukseltaan erehdyttävästi säilyketonnikalaa. Kalasäilyke sisältää lahnaa, säynettä ja pasuria sekä kotimaista rypsiöljyä, ja sitä voi käyttää tölkkitonnikalan tavoin oheisissa ohjeissa.

Tonnikala tukevoittaa leivät ja pikkusyötävät

Leipien täytteenä tonnikala on todellinen ässä. Kiepauta kalasäilyke wrappien väliin tai tortillojen täytteeksi.

Tonnikalapaninit käyvät kokonaisesta ateriasta salaatin tai keiton kanssa tarjottuna. Leivät sopivat hyvin myös ruokaisaksi välipalaksi. Voileipägrillissä pariloi muutamassa minuutissa simppelit ja makoisat tonnikalapaninit, jotka on sipaistu tulisella harissatahnalla. 

Maukas tonnikalatahna sopii sekin leivän päälle, mutta maistuu ihanalta myös keitettyjen uusien perunoiden kera ja sujahtaa mutkattomasti myös voileipäkakun kerrosten väliin. Majoneesilla tai ranskankermalla pyöristetty tonnikalatahna tehdään vaaleasta säilötystä tonnikalasta ja kovaksi keitetyistä kananmunista. Sopivaa suolaisuutta ja makua tuovat anjovisfileet, valkosipuli sekä kaprikset.

Vitello tonnato on alkuruokien klassikko. Ohueksi leikatut vasikanpaistiviipaleet kruunataan upealla tonnikalakastikkeella.

Reseptit ruokaisaan pastaan ja maukkaaseen salaattiin

Tonnikalapasta on todellinen arjen sankari: hyvä, helppo ja nopea ja varmasti koko perheen mieleen. Mikä parasta, ainekset saattavat löytyä jo valmiiksi keittiösi kaapeista.

Tee tonnikalapasta tomaattipohjaisena tai vaihteeksi vaikka italialaisen klasskkoannoksen puttanescan tyyliin. Tai sujauta tonnikala pastan kera uuniin. Broccolini tuo väriä ja makua kermalla höystettyyn tomaattiseen tonnikalapastavuokaan.

Jos kaipaat jotain astetta raikkaampaa ja kevyempää, tee klassinen Nizzan salaatti. Eteläranskalaisen kaupungin mukaan nimetty Nizzan salaatti on klassikko, josta on lukemattomia eri versioita. Usein suosikkisalaatissa villitsevät tonnikalan lisäksi keitetyt perunat, kananmunat, oliivit sekä raikkaat kasvikset. Kastikkeeksi valmistetaan ranskalainen viinietikka-öljy -kastike eli vinaigrette. Salaatin seuraan kelpaa vaikka lasillinen roseeviiniä ja pala patonkia.

Tonnikalaa isoon nälkään

Tonnikala viimeistelee monet tutut kotiruoat ja retroherkut uuniperunoista täytettyihin paprikoihin ja maittavaan tonnikalakiusaukseen. Tai tee tonnikalasta herkulliset kalapihvit tai –pyörykät. Ne maistuvat niin arkiaterialla kuin viikonloppuherkkunakin.

Tonnikalapizza saa ihanaa makua punasipulista, valkosipulista ja oliiveista. Myös tuore paprika sopii hyvin yhteen tonnikalan kanssa. Perinteinen tonnikalapizza maistuu koko perheelle, kun vaihtelet täytteitä makusi mukaan.

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tonnikala on säilykehyllyn kestosuosikki – katso kekseliäät tavat kokata arkiruokaa suositusta kalasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.