Ruoka

Tyrni on maailman terveellisin marja – älä pelkää kirpeää tyrnimarjaa, ota se rohkeasti kokeiluun

Tyrni on kirpsakka marja ja todellinen vitamiinipommi. Oranssinhohtoinen tyrni sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Tyrni on pohjolan supermarja, jota syödään Suomessa harmillisen vähän. Tutustu tyrniin ja sen käyttötapoihin ja poimi herkulliset reseptit arkeen ja juhlaan.

Lue myös: Kirpakka karpalo

Tyrni kannattaa poimia kypsänä

Suomessa luonnonvarainen tyrni kasvaa Pohjanlahden ja Ahvenanmaan rannikoilla, yleensä kivisillä merenrannoilla ja rantakivikoilla. Valon suhteen tyrni on ehdoton, joten sitä tavataan vain valoisilla ja avarilla paikoilla.  

Itse tyrnipensas on puolesta metristä neljään metriä korkea pystykasvuinen pensas. Sen lehdet ovat päältä katsottuna vihertävän hopeanhohtoisia ja alta hopeanharmaita. Tyrnipensaat ovat piikikkäitä ja tiheitä ja siksi marjojen kerääminen voi olla hieman haastavaa. 

Tyrni vaatii pitkän kasvukauden, mikä on osasyy tyrnimarjan hurjille ravintoainepitoisuuksille. Luonnonvaraisen tyrnin marjojen keruun voi aloittaa syys-lokakuussa, jolloin ne ovat mahdollisimman kypsiä ja irtoavat helposti kannastaan. 

Tyrnimarjat kannattaa kerätä mieluiten ensimmäisten pakkasten jälkeen. Marjoja voi poimia käsin, mutta näppärä kikka on levittää pensaan alle alusta ja kopauttaa oksia kepillä niin, että marjat tippuvat alustalle, josta ne on helppo kerätä.

tyrni
Tyrnin satokausi on syksyllä syys-lokakuussa. Kerää marjat talteen mieluiten ensimmäisten pakkasten jälkeen. Kuva: Suvi Laine

Tyrni on huikea vitamiinipommi

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain eikä sitä turhaan ole kutsuttu maailman terveellisimmäksi marjaksi. Tyrnimarja sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia. Sadasta grammasta tyrnimarjoja saa enemmän C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. 

Tyrnimarjan kuoressa on lisäksi runsaasti ravintokuitua ja erityisesti siemenissä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Siksi marjat kannattaa mieluiten syödä kokonaan kuorineen ja siemenineen päivineen. Jos puristat marjoista mehua, hyödynnä jäljelle jäävä osuus leipätaikinassa tai esimerkiksi puuron seassa.

Mihin tyrniä voi käyttää?

Huikeasta ravintoainepitoisuudestaan ja terveyshyödyistään huolimatta tyrniä syödään Suomessa vain vähän. Ihan turhaan, sillä tyrni sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. 

Helpoin tapa nauttia tyrnimarjoja on syödä ne sellaisenaan. Marjat sopivat nautittavaksi puuron päällä tai jogurtin tai viilin kera. Tyrnimarjoja voi piilottaa myös smoothien sekaan tai keittää vispipuuroksi.

Kaikkia tyrnin tymäkän hapan maku ei kuitenkaan miellytä, ja siksi kirpeät marjat voi myös keittää mehuksi tai valmistaa hilloksi sellaisenaan tai omenan makupariksi.

Tyrnimarjat voi säilöä paitsi mehuna tai hillona, myös pakastamalla tai kuivaamalla. Kuivatuista tyrneistä valmistettua jauhetta on helppo lisätä välipaloihin, juomiin ja puuroihin tai sämpylätaikinoihin.

Jos tyrniä ei kasva lähistölläsi, ei hätää. Tyrniä löydät myös kauppojen pakastealtaista. Elintarviketeollisuus valmistaa tyrnistä erilaisia soseita, hilloja, marjajauheita ja mehuja, joita voit käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. 

Tyrni sopii sekä makeisiin ja suolaisiin kokkailuihin – kokeile ainakin nämä 6 marjaista herkkua

1. Tyrni-silakkavuoka on syyskauden maittava uuniruoka

Silakka on maukas ja edullinen arkiruoan raaka-aine, joka käy hyvin tyrnin kaveriksi. Arki- ja viikonloppuruoaksi sopiva tyrni-silakkavuoka saa yhtyä tyrnimehusta ja pehmeyttä kermasta, joka taittaa mukavasti marjan happamuutta. Makulisänä on tuoreita yrttejä. Erityisesti tilli ja ruohosipuli sopivat hyvin tyrni-silakkavuoan makumaailmaan. 

tyrni-silakkavuoka
Tyrni ja silakka ne yhteen sopii. Kesytä hapan marja lorauttamalla vuokaan kermaa. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tyrni-silakkavuoka

2. Tyrnihyytelökakku on kahvipöydän kaunistus

Tyrnihyytelökakku on todellinen makupommi, jossa tyrniä käytetään nerokkaasti niin pohjassa, täytteessä kuin kiillepinnassakin. Kirpakkaasti tyrniltä maistuvan juustokakun pohja tehdään kaurakekseistä ja liivateella hyydytettävä täyte jogurtista sekä kuohkeaksi vatkatusta kermasta. Kakun elegantti tyrnimehusta tehty peilipinta houkuttelee ulkonäöllään.

tyrnihyytelökakku
Kakku kuin aurinko. Juustokakun kaunis keltainen kiille tehdään tyrnimehusta. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tyrnihyytelökakku

3. Tyrnijäätelö tehdään ilman jäätelökonetta

Keitä tyrnimehusta siirappi ja tarjoa se jäätelön kera. Kermaisen pehmeä jogurttijäätelö taittaa tyrnin happamuutta ja saattaa hyvin maistua myös niille, jotka jättäisivät tyrniherkut muutoin väliin. Helpon tyrnijäätelön voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta.

tyrnijäätelö
Tyrnijäätelö on kermaisen pehmeä jogurttijäätelö, joka tarjotaan tyrnimarjoista keitetyn siirapin kera. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Tyrnijäätelö

4. Tyrnikiisseli – voiko kauniinpaa kiisseliä ollakaan?

Kesytä tyrnin kitkeryys keittämällä se kiisseliksi. Tyrnikiisseli maistuu puuron kera ja taipuu hurmaavaksi jälkiruoaksi kermavaahtonokareen ja marenkien kera tarjottuna.

tyrnikiisseli
Milloin viimeksi keitit kiisseliä? Tyrnikiisseli maistuu jälkiruokana tai vaikka puuron kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tyrnikiisseli

5. Tyrnillä maustettu saaristolaisleipä

Tyrni tuo luonnetta myös leipätaikinaan. Erityisen hyvin tyrnin hapan maku pääsee esille saaristolaisleivän tapaisissa makeahkoissa leivissä. Tämä saaristolaisleipä sisältääkin tyrniä niin kuivattuna rouheena kuin mehunakin. Tyrnillä maustettua saaristolaisleipää kannattaa maistella voin ja graavilohen kanssa!

tyrnillä maustettu saaristolaisleipä
Kotimaiset happamat marjamehut ja marjarouheet sopivat maustamaan saaristolaisleipää. Kokeile tyrnin lisäksi myös puolukkaa. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Tyrnillä maustettu saaristolaisleipä

6. Tyrnisämpylät sopivat keliaakikoille

Kun haluat leipoa tyrneistä gluteenittomasti, tyrnirouhetta sisältävät gluteenittomat tyrnisämpylät on hyvä vaihtoehto.

Helpoiten gluteeniton sämpylätaikina onnistuu sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikina saa sitkonsa psylliumista, jota turvotetaan nesteessä hetki ennen muiden ainesten lisäämistä. Taikinaa kohotetaan vain kerran, jotta se säilyttää kuohkeutensa eikä lässähdä kesken paistamisen. Tyrnisämpylät kuivahtavat nopeasti ja ovat parhaita tuoreena, joten ylimääräiset kannattaa pakastaa heti leivontapäivänä.

gluteenittomat tyrnisämpylät
Gluteenittomat tyrnisämpylät leivotaan gluteenittomista kaurahiutaleista ja durrajauhoista. Makua tuo tyrnijauheen lisäksi myös fenkolinsiemenet. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Tyrnisämpylät

Lue myös Anna.fi: Marjat auttavat painonhallinnassa + 7 muuta hyvää syytä syödä enemmän marjoja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyrni on maailman terveellisin marja – älä pelkää kirpeää tyrnimarjaa, ota se rohkeasti kokeiluun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.