Vaaleat piparkakut
Vaaleat piparkakut tuovat joulun kielelle. Niissä maistuvat tutut joulumausteet sekä kuivatut karpalot.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
- Kasvis
Ainekset
Vaaleat piparkakut
- 1 ½ dl kuivattuja karpaloita
- 2 rkl omenamehua, konjakkia tai jaloviinaa
- 200 g pehmeää voita
- 2 dl tomusokeria
- 6 dl vehnäjauhoja
- 2 tl piparkakkumaustetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl kuohukermaa
Valmistusohje
Vaaleat piparkakut leivotaan helposti näin:
1. Nosta puolitoista desilitraa kuivattuja karpaloita sekä kaksi ruokalusikallista omenamehua, konjakkia tai jaloviinaa pieneen kulhoon. Anna pehmentyä puolisen tuntia.
2. Vaahdota 200 grammaa pehmeää voita ja kaksi desilitraa tomusokeria keskenään. Sekoita kuivat aineet eli kuusi desilitraa vehnäjauhoja, kaksi teelusikallista piparkakkumaustetta, teelusikallinen leivinjauhetta ja teelusikallinen vaniljasokeria keskenään ja lisää rasvaseokseen. Lisää karpalot liemineen sekä desilitra kuohukermaa ja sekoita taikina nopeasti tasaisesti. Nosta taikina pakastepussiin ja painele litteäksi. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään tunnin ajan tai yön yli.
3. Pehmennä taikinaa hetken jauhotetulla, silikonisella leivinalustalla ja kauli noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Painele muotilla piparkakkuja ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia.
4. Paina halutessasi piparkakkuihin heti uunista tulon jälkeen reikä mehupillillä. Siirrä vaaleat piparkakut leivinpaperin kanssa ritilän päälle jäähtymään. Jäähtyessään ne kiinteytyvät ja rapeutuvat.
Vinkki! Leivo tarjolle myös täytettyjä poropiparkakkuja.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2022
Lue myös Anna.fi: Blondipiparit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vaaleat piparkakut