Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Aprikoosi-pähkinäpatongit hapanjuureen

Patonki on yksi haastavimmista leivistä valmistaa. Vain harjoittelu tekee mestarin. Onnistuneessa patongissa on rapea ja vahva kuori, sisus on pehmeä ja kuohkea. Tämä patonki on maustettu saksanpähkinöillä ja aprikooseilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Aprikoosi-pähkinäpatonki:

  • 180 g virkeää hapanjuurta
  • 380 g kylmää vettä
  • 500 g vahvaproteiinista vehnäjauhoa (esim. italialainen manitoba-vehnäjauho)
  • 15 g suolaa
  • ½ dl rouhittuja saksanpähkinöitä
  • ½ dl kuutioituja kuivattuja aprikooseja

Valmistusohje

1. Sekoita 380 grammaa vettä ja 500 grammaa vahvaproteiinista vehnäjauhoa. Sekoita löysäksi massaksi. Laita kansi päälle tai nosta kulho muovipussiin. Nosta jääkaappiin 8 tunniksi.

2. Ota huoneenlämpöön. Lisää joukkoon 180 grammaa hapanjuurta ja 15 grammaa suolaa. Painele ne taikinaan hieman kostutetuin sormin. Painele joukkoon myös puoli desilitraa saksanpähkinärouhetta ja puoli desilitraa kuutioituja kuivattuja aprikooseja. Venytä ja taittele taikinaa huoneenlämmössä puolen tunnin välein noin neljän tunnin aikana nostaen ja venyttäen taikinaa neljästä kulmasta ja painaen kulmat kevyesti taikinan keskelle.

3. Laita kansi päälle tai nosta kulho muovipussiin. Nosta jääkaappiin 12 tunniksi.

4. Nosta kulho huoneenlämpöön ja kumoa taikina kevyesti pöydälle. Erottele taikina neljään osaan.

5. Muotoile osista pitkulaisia patonkeja. Tähän on monta tapaa, mutta voit vain pyöräyttää ne pitkulaiseen muotoon kevyesti ilmakuplia rikkomatta tai venyttää ja taitella taikinan leivän tapaan. Taikina on löysää, sitä on vaikea käsitellä, mutta harjoittelu tekee mestarin. Nosta patongit leivinpaperoidulle pellille tai patonkipellille liinan alle vielä kahdeksi tunniksi. Paista 250 asteessa noin 25 minuuttia.

6. Jäähdytä ritilällä. Syö tuoreena ja jäähtyneenä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/19.

Katso myös: Juureen leivottu maalaisleipä, spelttifocaccia ja 3 muuta rapeakuorista leipäreseptiä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Aprikoosi-pähkinäpatongit hapanjuureen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.