Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pitaleipä

Ilmava pitaleipä on ihanaa itse tehtynä ja juuri uunista tulleena. Aidossa pitaleivässä on ilmatasku. Maaginen tasku syntyy höyrystä, joka jää kaulitun taikinan sisään loukkuun. Ilmava leipä on ihanaa juuri uunista tulleena. Sujauta pitan sisään haluamiasi tahnoja ja muita täytteitä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Pitaleipä

  • 3 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 ½ tl kuivahiivaa
  • 4 ½-5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl rypsiöljyä

Valmistusohje

Pitaleipä leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita kolme desilitraa kädenlämpöistä vettä, ruokalusikallinen sokeria ja puolitoista teelusikallista kuivahiivaa. Anna seoksen levätä 10 minuuttia, kunnes se hieman kuplii.
  2. Sekoita neljästä puolesta desilitrasta viiteen desilitraan vehnäjauhoja, desilitra grahamjauhoja ja teelusikallinen suolaa keskenään. Lisää neste jauhojen joukkoon samalla kädellä vaivaten. Sekoita ainekset huolella. Anna taikinan seistä peitettynä 20 minuuttia. Lisää joukkoon lähes kaikki kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä ja jatka vaivaamista 7–8 minuuttia, kunnes taikina on elastista ja kimmoisaa, eikä tartu käsiin. Sivele loppu öljy taikinapallon pinnalle. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota tunnin ajan, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  3. Kaada taikina leivinpöydälle ilman jauhoja. Jaa pallo kahdeksaan tasakokoiseen palaan. Muotoile paloista pyöreitä, sileän kiinteitä palloja ja peitä taikinapallot kostealla, puhtaalla pyyhkeellä. Anna kohota uunin lämpenemisen ajan.
  4. Nosta puhdas uunipelti uuniin ja kuumenna uunia 275 asteessa 15–20 minuuttia. Litistä pallot yksi kerrallaan varovasti kämmenellä ja kauli jauhojen avulla ohuiksi, 4 millin paksuisiksi kiekoiksi ja siirrä kaulimen avulla kahden leivinpaperiarkin päälle. Peitä puolet leivistä kostealla pyyhkeellä.
  5. Siirrä neljä leipää vetäisemällä ne suoraan varovasti kuuman pellin päälle. Paista leipiä noin 5 minuuttia, kunnes ne kohoavat kauniisti ja pinta hieman ruskistuu. Älä avaa uunia paistamisen aikana. Paista myös toiset leivät. Peitä lämpimät pitaleivät pyyhkeellä tarjoiluun saakka, jotta kuori pysyy pehmeänä. Tarjoa pitaleipä falafelien, labnehin ja muhammaran kanssa.

Katso video pitaleipien teosta alta.

Vinkki! Jos pitaleipiä jää ylimääräisiä, pakasta ne tuoreeltaan. Sulata ja lämmitä leivänpaahtimessa tai uunissa.

pitaleipä

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2023.

Lue myös Anna.fi: Pitaleipäsalaatti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.