Briossit
Briossit ovat ranskalaisia, korkeassa pikkuvuossa kypsennettyjä herkkuleivonnaisia. Onnistuneen briossin salaisuus on sinnikkäässä alustamisessa ja kohottamisessa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
Briossit
- 1 ½ dl maitoa
- 25 g hiivaa
- ¾ dl sokeria
- 1 ½ tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 kananmunaa
- 250 g voita kuutioina
- 4 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 150 g mantelimassaa
- ½ dl vettä
Voiteluun
- 1 kananmunankeltuainen
- mantelilastuja
koristeluun
- 1 kananmunanvalkuainen
- noin 3 dl tomusokeria
Valmistusohje
Briossit leivotaan näin:
1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se yleiskoneeseen. Murenna hiiva maitoon. Sekoita ja lisää sokeri, suola ja jauhot. Käytä konetta viitisen minuuttia ja lisää munat, kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja loput jauhot. Alusta hiljalleen käyvässä koneessa 30 minuuttia.
2. Ota taikinakoukku koneesta ja anna taikinan kohota tunti jääkaapissa leivinliinalla peitettynä. Ota taikina huoneenlämpöön, vaivaa hetki ja anna kohota vielä 45 minuuttia.
3. Murenna mantelimassa kulhoon, lisää vesi ja kuumenna noin minuutti mikroaaltouunissa tai kattilassa. Sekoita tasaiseksi.
4. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja kauli uunipellinkokoiseksi suorakaiteeksi. Levitä mantelimassa taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi ja leikkaa vuokien koosta riippuen 12-15 palaksi. Anna briossien kohota korkeareunaisissa metalli- tai paperivuoissa noin 30 minuuttia.
5. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele briossit keltuaisella, ripota päälle mantelilastuja ja paista briosseja noin 15 minuuttia.
6. Jos haluat, koristele jäähtyneet briossit sokerikuorrutuksella.
Kokeile myös muita ranskalaisia klassikkoleivonnaisia: Clafoutis Savariini Florentiinit
Lue myös Anna.fi/ruoka : Ranskalainen suklaakakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Briossit