Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Budapestleivos

Budapestleivos yhdistää makean marengin ja kermaisen pehmeän täytteen. Hienostunut, kääretortun muotoon leivottu budapestleivos sulaa suuhun herkullisuudellaan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Budapestleivos pohja

  • 150 g hasselpähkinöitä
  • 6 valkuaista
  • 3 dl erikoishienoa Siro-sokeria
  • 1 dl perunajauhoja

Budapestleivos täyte

  • 1 prk säilykemandariineja (298/175 g)
  • 1 ½ dl nestettä (säilykemandariinilientä/ vettä)
  • 4 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
  • 4 dl vispikermaa

Budapestleivos koristelu

  • tomusokeria
  • 20 g tummaa suklaata (gluteenitonta suklaata)

Valmistusohje

  1. Budapestleivos on klassikko. Paahda 150 grammaa hasselpähkinöitä uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin viisi minuuttia, kunnes kuoret alkavat irtoilla. Varo polttamasta. Nosta jäähtymään. Vaahdota kuusi kananmunan valkuaisia kulhossa ensin kevyesti. Lisää sen jälkeen kolme desilitraa erikoishienoa Siro-sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa huolella välissä. Vaahdota valkuaiset lopuksi kovaksi marengiksi. Hiero hasselpähkinöistä irtokuoret pois pyyhkeen sisällä ja kaada pähkinät monitoimikoneeseen, jossa on leikkuuterä. Jauha pähkinät ja sekoita joukkoon yksi desilitra perunajauhoja. Kääntele seos varovasti nostellen valkuaisvaahtoon.
  2. Kaavi seos pursotinpussiin. Pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille vieriviereen pituussuunnassa marenkiseosta paksuiksi tangoiksi. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on tasaisen ruskea. Anna pohjan jäähtyä kokonaan. Kumoa jäähtynyt pohja puhtaan leivinpaperiarkin päälle ja poista pohjapaperi.
  3. Ota yksi purkki säilykemandariineja. Kaada säilykemandariinit lävikköön, jonka alla on kulho. Pilko saksilla hieman pienemmiksi ja anna valua huolella. Mittaa kulhossa ollut säilykemandariiniliemi ja lisää tarvittaessa vettä. Tarvitset yhteensä 1 1/2 desilitraa nestettä. Lisää 4 1/2 ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta ja sekoita tasaiseksi. Anna sakeutua 20 minuuttia. Vaahdota neljä desilitraa vispikermaa ja yhdistä kermavaahto vaniljakreemin kanssa. Levitä kermatäyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle tasaisesti mandariinilohkot.
  4. Rullaa torttu ja nosta jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua. Sulata 20 grammaa tummaa, gluteenitonta suklaata varovasti mikrossa. Koristele tortun pinta tomusokerilla ja sulatetulla suklaaraidoilla. Leikkaa budapestleivos annospaloiksi.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/20.

Katso myös: Kääretorttu sopii kahvipöytään

Anna.fi/ruoka: Pistaasi-vadelmakääretorttu


Kommentoi

Kommentoi juttua: Budapestleivos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.