Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Dumle-laskiaispulla

Dumle-laskiaispulla kätkee sisäänsä suosikkisuklaasta valmistetun ganachen sekä mantelimassaa. Mantelisilmä viimeistelee pullan pinnan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
7  annosta

Ainekset

Esitaikina

  • 2 dl kevytmaitoa
  • 40 g (n. 4 rkl) vehnäjauhoja

Taikina

  • 1 ¾ dl kylmää kevytmaitoa
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ dl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 75 g pehmeää voita

Voiteluun

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¾ tl suolaa

Mantelisilmä

  • 100 g mantelilastuja
  • 75 g pehmeää voita
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja

Pursotettava Dumle-vaahto

  • 1 ps (à 220 g) Dumle-toffeemakeisia
  • 2 ½ dl vispikermaa

Lisäksi

  • 100 g mantelimassaa

Valmistusohje

Dumle-laskiaispulla leivotaan helposti näin:

  1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa kevytmaitoa ja 40 grammaa eli noin 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.
  2. Lusikoi esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Lisää kaksi teelusikallista kardemummaa, desilitra sokeria, kaksi ja puoli teelusikallista kuivahiivaa ja kananmuna. Sekoita kevyesti. Lisää melkein kaikki eli seitsemästä kahdeksaan desilitraa vehnäjauhoja sekä puoli teelusikallista suolaa. Käynnistä kone. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää 75 grammaa pehmeää voita ja tarvittaessa loput jauhoista. Jatka vaivausta vielä pari minuuttia, että voi sekoittuu taikinaan. Valmiin taikinan pitäisi irtoilla taikinakulhon reunoista.
  3. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi leivinliinan alle.
  4. Kaada taikina pöydälle ja muotoile ja paloittele taikina haluamasi muotoisiksi pulliksi. Asettele pullat leivinpaperoidulle uunipellille. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota vielä noin 45 minuuttia.
  5. Voitele pullat muna-vesi-suolaseoksella (yksi kananmuna, ruokalusikallinen vettä ja 3/4 teelusikallista suolaa).
  6. Tee mantelisilmä sekoittamalla yhteen sata grammaa mantelilastuja, 75 grammaa pehmeää voita, kaksi ruokalusikallista sokeria ja kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja. Ota lusikallinen mantelisilmätäytettä ja paina se pullan keskelle. Paista pullat 225 asteessa uunin keskitasossa 8–10 minuuttia.
  7. Pilko pussi eli 220 grammaa Dumle-karamelleja. Laita Dumlet sekä kaksi ja puoli desilitraa vispikermaa kattilaan. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes karamellit ovat sulaneet. Kaada seos sekoituskulhoon ja kelmuta kulho. Jäähdytä. Nosta jääkaappiin viilenemään.
  8. Noin 6 tunnin kuluttua voit vaahdottaa seoksen. Vaahdota normaalin kerman tapaan kovaksi vaahdoksi.
  9. Lusikoi täyte pursotinpussiin, jossa on haluamasi muotoinen tylla.
  10. Täytä Dumle-laskiaispulla mantelisilmällä ja Dumle-vaahdolla.

Vinkki! Vaihda Dumle Pätkiksiin ja leivo Pätkis-laskiaispullia.

dumle-laskiaispulla

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.

Lue myös Anna.fi: Suklainen, sitruunainen vai paahdettu? Erilaiset laskiaispullat haastavat perinteisen herkun uusilla mauilla ja muodoilla


Kommentoi

Kommentoi juttua: Dumle-laskiaispulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.