
Eestiläiset piparkakut (Piparkoogid)
"Eestissä piparkakkuihin käytettävä siirappi valmistetaan itse. Mausteita käytetään paljon ja monipuolisesti. Näiden piparkakkujen täytyy olla ohuita ja maistua pippurilta", kertoo ohjeen antaja tallinnalainen kotitalousteknikko Tiia Taim. Taikinassa ei ole kananmunaa, joten jos piparkakut jätetään voitelematta, ne käyvät myös muna-allergisille ja laktoositonta rasvaa käytettäessä laktoosi-intolerantikoille.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 100 annosta
Ainekset
Siirappi eli sokeriliemi:
- 200 g sokeria (2,3 dl)
- 1 dl vettä
- 55 g sokeria (noin 0,7 dl)
Taikina:
- 1 tl kanelia
- 0.5 tl neilikkaa
- 0.5 tl mustapippuria
- 0.3 tl maustepippuria
- 0.3 tl kardemummaa
- 0.3 tl inkivääriä
- 0.3 tl muskottipähkinää
- 125 g voita tai margariinia
- 1 tl ruokasoodaa
- noin 500 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
- munaa
Valmistusohje
- Keitä 200 g sokeria ja vesi siirapiksi. Ruskista loput sokerista puhtaalla pannulla, kunnes sokeri paahtuu melkein tummanruskeaksi. Kaada kuuma siirappi varovaisesti ruskistetun sokerin joukkoon. Sekoita koko ajan samalla, mutta varo polttavan kuumaa sokerilientä.
- Lisää jäähtyneeseen siirappiin hienoksi jauhetut mausteet. Sekoita sooda ja 3/4 vehnäjauhoista. Lisää mausteseokseen jauhot, pehmeä rasva ja loput jauhoista.
- Peitä taikina ja pidä jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan.
- Kauli taikina hyvin ohueksi (1-2 mm) levyksi ja muotoile siitä haluamasi muotoisia piparkakkuja. Voitele munalla ja paista 180 asteessa 5-10 minuuttia.
- Anna piparkakkujen jäähtyä tasaisella alustalla. Jos haluat, koristele tomusokerista ja vedestä sekoitetulla kuorrutuksella.
Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparkakut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Eestiläiset piparkakut (Piparkoogid)