Ekstan piparit
Tämän ohjeen on ruotsalainen ruokatoimittaja Anna Bergenström saanut Gotlannista. Pipareista tulee kovahkoja, joten taikina sopii erityisen hyvin koristeltaviksi kuviopipareiksi ja kuusenkoristeiksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 200 annosta
- Laktoositon
- Munaton
Ainekset
Ekstan piparit:
- 250 g voita tai margariinia
- 4 dl sokeria
- 2 dl (vaaleaa) siirappia
- 2 dl vettä
- 2 rkl kanelia
- 1 rkl kardemummaa
- 1 rkl mausteneilikkaa
- (1/2 rkl pomeranssinkuorta)
- 1 rkl soodaa
- 15 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
- Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja siirappi. Kiehauta nopeasti ja siirrä kattila levyltä.
- Viipaloi voi tai margariini kulhoon, lisää mausteet ja kaada kuuma sokeriliemi päälle. Anna rasvan sulaa, sekoita välillä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Sekoita sooda ja vehnäjauhot ja lisää ne puuhaarukalla sekoittaen rasvaseokseen. Taikinasta tulee aika löysää, mutta vehnäjauhot turpoavat, kun taikina on viileässä peitettynä 1-2 vuorokautta ennen leipomista.
- Pehmennä aina pieni määrä taikinaa kerrallaan käsissä, pyörittele palloksi, litistä levyksi ja kauli kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ohueksi levyksi.
- Ota muotilla kuvioita, nosta samankokoiset samalle leivinpaperille. Koristeeksi voit joihinkin pipareihin painaa mantelin.
- Paista pienet piparkakut 200-225 asteessa (4-6) minuuttia, isommat vähän alhaisemmassa lämmössä pitempään.
- Tämän ohjeen on ruotsalainen ruokatoimittaja Anna Bergenström saanut Gotlannista. Pipareista tulee kovahkoja, joten taikina sopii erityisen hyvin koristeltaviksi kuviopipareiksi ja kuusenkoristeiksi.
- Ole tarkkana, sillä piparit palavat herkästi!
- Jos käytät laktoositonta rasvaa, sopivat nämä laktoosi-intolerantikoille ja muna-allergisille.
Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparin
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ekstan piparit