Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ekstan piparit

Tämän ohjeen on ruotsalainen ruokatoimittaja Anna Bergenström saanut Gotlannista. Pipareista tulee kovahkoja, joten taikina sopii erityisen hyvin koristeltaviksi kuviopipareiksi ja kuusenkoristeiksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
200  annosta

Ainekset

Ekstan piparit:

  • 250 g voita tai margariinia
  • 4 dl sokeria
  • 2 dl (vaaleaa) siirappia
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl kanelia
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 rkl mausteneilikkaa
  • (1/2 rkl pomeranssinkuorta)
  • 1 rkl soodaa
  • 15 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

 

  1. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja siirappi. Kiehauta nopeasti ja siirrä kattila levyltä.
  2. Viipaloi voi tai margariini kulhoon, lisää mausteet ja kaada kuuma sokeriliemi päälle. Anna rasvan sulaa, sekoita välillä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Sekoita sooda ja vehnäjauhot ja lisää ne puuhaarukalla sekoittaen rasvaseokseen. Taikinasta tulee aika löysää, mutta vehnäjauhot turpoavat, kun taikina on viileässä peitettynä 1-2 vuorokautta ennen leipomista.
  4. Pehmennä aina pieni määrä taikinaa kerrallaan käsissä, pyörittele palloksi, litistä levyksi ja kauli kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ohueksi levyksi.
  5. Ota muotilla kuvioita, nosta samankokoiset samalle leivinpaperille. Koristeeksi voit joihinkin pipareihin painaa mantelin.
  6. Paista pienet piparkakut 200-225 asteessa (4-6) minuuttia, isommat vähän alhaisemmassa lämmössä pitempään.
  7. Tämän ohjeen on ruotsalainen ruokatoimittaja Anna Bergenström saanut Gotlannista. Pipareista tulee kovahkoja, joten taikina sopii erityisen hyvin koristeltaviksi kuviopipareiksi ja kuusenkoristeiksi.
  8. Ole tarkkana, sillä piparit palavat herkästi!
  9. Jos käytät laktoositonta rasvaa, sopivat nämä laktoosi-intolerantikoille ja muna-allergisille.

Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekstan piparit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.