Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ellen Svinhufvud -kakku

Ellen Svinhufvudin iltapäivätilaisuudet presidentinlinnassa olivat suosittuja. Tarjoilut hankittiin niihin useasta leipomosta. Perinteikkäästä Konditoria Stellasta tilattiin aina Frasilité-kakkua. Resepti oli saatu leipomon perustajan Alma Sjöbergin mukana Ruotsista. Hauraan rapeaa merkitsevä ranskankielen sana fragilité kakun nimessä osoittautui hankalaksi. Kun neiti Sjöberg alkoi miettiä kakulle uutta nimeä, se löytyikin nopeasti. Kohteliaan kysymyksen muodossa hän esitti valtioviisaan ajatuksensa Ellen Svinhufvudille, joka myöntyi antamaan nimensa kakulle iloisin mielin.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Ellen Svinhufvud -kakku, pohja

  • 150 g hienoksi jauhettua, kuorittua mantelia
  • 200 g tomusokeria
  • 5 kananmunan valkuaista

Kakun täyte

  • 300 g suolatonta voita
  • 4 rkl sokeria
  • 1 kupillinen hyvää kermaa
  • 1 kupillinen vahvaa kahvia
  • 100 g hyvin hienoksi hakattua, kuorittua mantelia

Kakun koristelu

  • tomusokeria
  • uunipannussa paahdettuja mantelilastuja

Valmistusohje

Ellen Svinhufvud -kakku leivotaan perinteisen ohjeen mukaan näin:

1. Tomusokeri ja munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä senkin jälkeen noin 20 minuuttia. Vaahtoon lisätään kuoritut, kuivatut ja hienoksi jauhetut mantelit.

2. Seos levitetään neljäksi neliön muotoiseksi kakkupohjaksi voidelluille ja perunajauhotetuille pelleille, ja neliöt kuivataan miedossa uuninlämmössä vaaleanruskeiksi.

3.  Pohjat irroitetaan sitten hyvin varovaisesti ja ladotaan kerroksiksi, joiden väliin ja päälle sivellään ohuet kerrokset täytettä.

4. Täyte valmistetaan siten, että kerma ja sokeri kiehautetaan ja sekoitetaan vahvaksi keitettyyn kahviin. Voi hierotaan kuohkeaksi ja kahviseosta lisätään siihen vähin erin koko ajan samaan suuntaan hiertäen. Lopuksi lisätään mantelit.

5. Nelikulmainen kakku koristetaan sihdatulla tomusokerikerroksella, ja sen reunoille painellaan paahdettuja manteleita.

Konditoria Stellan valikoimissa Ellen Svinhufvud -kakku oli lähes 80 vuotta.  ”Paras kakku koko kaupungissa!” mainosti Konditoria Stellan ilmoitus 1930-luvulla. Kuuluisan kakun ohje on julkaistu Kotikokki-lehdestä 1/1956.

Lue myös: Kultarannan pumpulikakku leivotaan näin

Lue myös Anna.fi: Näin leivot klassiset bebe-leivokset


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ellen Svinhufvud -kakku

No huh

Luulen, etten tykkäisi. En pidä voikreemistä.

Voi ei

Helpompihan se Frasilite olisi ollut lausua kuin presidentin rouvan hankala nimi.

Sonja.

Bästa kakan!

Jerrica

Ellen Svinhufvudin kakku on ihanaa! Mutta tuo kuva tuossa reseptin yhteydessä näyttää kyllä tuhatmehti-tortulta (Millefeuille) kuin Ellen Svinhufvudin kakulta. Puuttuu mantelilastut päältä ja yleensä myös joku reuna on kuorrutuksen ja mantelin peitossa ellei ole leivos, jolloin kokonaan kuorrutettu kuten kokonainen kakku. Lisäksi oikea kakku on hieman tummempi hiekanrinen, ei noin valkoinen.

Kahvi

Onko yksi kupillinen 1,25dl?

Vastaa käyttäjälle JerricaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.