emmerrisotto ja sieniliemi Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Emmerrisotto

Lampaankäävillä höystetty emmerrisotto keitetään kypsäksi maukkaassa sieniliemessä ja lopuksi sekaan lorautetaan kuumaa umamilientä. Voit keittää risoton myös ohrasta tai speltistä.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4 annosta

Ainekset

Emmerrisotto, sieniliemi

  • 1 l tuoreita lampaankääpiä tai 3 dl kuivattuja
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 varsisellerin varsi
  • 2 rkl ryspiöljyä
  • 2 l vettä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl suolaa

Emmerrisotto

  • 1 l (n. 400 g) lampaankääpiä ja tatteja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 6 + 4 dl sienilientä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl emmerviljajyviä, spelttiä tai ohraa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 dl pitkään kysytettyä, vahvaa juustoa (esim. Västerbotten)
  • 1 dl kermaa
  • 25 g voita
  • ½ tl savusuolaa

Lisäksi

  • 1 dl persiljaa

Valmistusohje

Emmerrisotto tehdään helposti näin:

1. Valmista ensin sieniliemi. Puhdista ja pilko litra eli noin 400 grammaa tuoreita lampaankääpiä. Halkaise sipuli kuorineen, pese ja pilko porkkana ja sellerinvarsi muutamaan osaan.

2. Kuumenna kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä kattilassa ja paista ensin sipulia kuorineen hetki, lisää loput kasvikset ja paista kunnes ne ovat saaneet mukavasti väriä. Lisää sienet joukkoon ja paista niin, että sienistä irronnut neste keittyy kasaan.

3. Lisää kaksi litraa vettä, viisi kokonaista mustapippuria ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Siivilöi liemi, laita takaisin kattilaan ja keitä neste puoleen, noin 15 minuuttia. Mausta sieniliemi teelusikallisella suolaa.

4. Puhdista ja pilko litra eli noin 400 grammaa lampaankääpiä tai tatteja. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä ja yksi sipuli. Kiehauta litra sienilientä, ota kuusi desilitraa lientä sivuun pidä kuumana. Keitä loppu neste kasaan niin, että jäljellä on noin kaksi desilitraa tiivistä lientä.

5. Kuumenna kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä isolla paistinpannulla tai laakeapohjaisessa kattilassa. Paista sipuleita hetki, lisää sienet ja jatka paistamista 5–8 minuuttia. Lisää kaksi desilitraa emmerviljajyviä, spelttiä tai ohraa ja paista vielä muutaman minuutin ajan.

6. Kaada kaksi desilitraa valkoviiniä pannulle ja keitä neste kasaan. Sekoita joukkoon kuusi desilitraa sienilientä kahden desin annoksina. Anna nesteen kiehua kasaan ennen kuin lisäät lientä pannulle. Sekoita risottoa kypsennyksen ajan ja keitä yhteensä noin 20 minuuttia, kunnes emmer on kypsää.

7. Raasta kaksi desilitraa pitkään kypsytettuä vahvaa juustoa, kuten Västerbottenia ja lisää se sekä sekä desilitra kermaa emmerin joukkoon. Lisää lopuksi 25 grammaa voita kuumaan risottoon pieninä kuutioina, sekoita voimakkaasti ja mausta puolikkaalla teelusikallisella savusuolaa.

8. Tarjoa emmerrisotto heti ja laita tarjolle loppu sieniliemi höyryävän kuumana. Kaada annoksiin lisää lientä juuri ennen ruokailua.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 16/2022.

Lue myös: Tunnista lampaankääpä ja typäskääpä – tämä on varmin tapa

Lue myös Anna.fi: Näin perkaat ja pakastat sienet – Martat neuvovat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Emmerrisotto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.