Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Enkelikakku marenkikuorrutuksella

Enkelikakku on yhtä aikaa raikas ja pumpulisen pehmeä. Marenkikuorrutus viimeistelee pääsiäisen suloisimman täytekakun.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Enkelikakku: kakkupohja

  • 12 valkuaista
  • ½ tl vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
  • 3 ½ dl sokeria
  • 2 ½ dl perunajauhoja (voit halutessasi laittaa osan vehnäjauhoja, mutta silloin kakku ei ole enää gluteeniton)

Täyte

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl lime- tai lemon curd -sitrustahnaa (valmista, löytyy hillohyllystä kaupasta)

Sveitsiläinen marenkikuorrutus

  • 6 valkuaista
  • 3 ½ dl sokeria

Koristelu

  • 1 dl strösseleitä, koristerakeita tai karamelleja

Vuoan voitelu

  • 2 rkl vuokasprayta tai voita

Valmistusohje

Enkelikakku leivotaan helposti näin:

  1. Erottele valkuainen kerrallaan lasiin ja varmista, ettei joukkoon tullut yhtään keltuaista. Kaada valkuainen sekoituskulhoon. Riko seuraava muna ja tee erottelu taas lasin kautta. Näin vältyt siltä, jos esimerkiksi kuudennen munan kohdalla jouk­koon tulee vähän keltuaista, et joudu heivaamaan koko astiallista munia pois. Säästä keltuaiset ja lisää ne smoothieen, munakkaaseen tai pakasta. Tarvitset yhteensä 12 valkuaista.
  2. Vatkaa valkuaiset ja puoli teelusikallista vaniljajauhetta kovaksi vaahdoksi isolla pallovatkaimella. Lisää puolet eli noin 1 1/2 desilitraa sokerista hil­jalleen vatkaimen käydessä ja jatka vaahdotusta, kunnes seos on paksua ja silk­kistä.
  3. Sekoita toisessa kulhossa loput sokerista ja 2 1/2 desilitraa perunajauhoja. Siivilöi seos kaksi kertaa siivi­län läpi, ettei joukkoon jää paakkuja. Siivilöi se lopuksi valkuaisvaahdon jouk­koon varovasti nostellen.
  4. Tarvitset kaksi halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjaista kakkuvuokaa. Taikina riitää kahteen, josta kootaan lopuksi yksi kakku. Lusikoi taikina vuokaspraylla tai voilla voideltuihin kakkuvuokiin. Tasoita pinnat. Perunajauhosta tehty enkelikakkupohja painuu kasaan, joten siksi tehdään kaksi pohjaa.
  5. Paista pohjia 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Enkelikakku on kypsä, kun sen reunat vähän irtoilevat vuoan reunoista. Käännä vuoka ylösalaisin ja anna jäähtyä vuoan kanssa. Pyöräytä terävällä veitsellä jäähtynyt kakku irti vuoasta, jos se on jäänyt kiinni. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan, kun kakku on jäähtynyt. Tässä toimii parhaiten pitkäteräinen kokkiveitsi tai kakun leikkaukseen tarkoitettu konditoriaveitsi. Nyt sinulla on neljä kerrosta.
  6. Tee täyte. Vatkaa 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa ja kaksi desilitraa kuohukerma vaahdoksi. Mausta yhdellä teelusikallisella vaniljasokeria. Sekoita joukkoon kaksi desilitraa lime- tai lemon curd -tahnaa.
  7. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä enkelikakun pohjakerrokseen kolmasosa täytteestä. Nosta päälle seuraava kerros ja toista lopuilla täytteillä. Nosta viimeinen kerros kakkua päälle.
  8. Marenkikuorrutusta varten erottele kuusi valkuaista teräskulhoon. Varmista ettei keltuaista mene tippaakaan valkuaisen joukkoon. Tee vesihaude. Keitä isossa kattilassa vettä (vesi ei saa osua sekoituskulhon pohjaan asti, pieni määrä kattilan pohjalla porisevaa vettä riittää) ja nosta teräksinen sekoituskulho vesihauteen päälle.
  9. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia ja sokeria hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Voit mitata lämmön digitaalisella keittiömittarilla. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä huomaat kyllä, kun marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää, kun se on valmista.
  10. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä muutamia minuutteja kylmässä vesihauteessa, jotta marenki jäähtyy. Kylmän vesihauteen voi tehdä lavuaarin päälle, jossa on jääkylmää vettä.
  11. Lusikoi jäähtynyt marenki pursotinpussiin, jossa on valitsemasi kokoinen tylla. Voit pur­sottaa sen myös ilman tyllaa. Pursota marenki kakun reunoille ja päälle. Koristele enkelikakku haluamallasi tavalla strösseleillä, koristerakeilla tai suklaakaramelleilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2021.

Lue myös: Pääsiäiskakku – listasimme ohjeet pääsiäisen makeimpiin kakkuihin!

enkelikakku
Enkelikakku © Pia Inberg

Lue myös Anna.fi: Sitruuna-marenkikakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Enkelikakku marenkikuorrutuksella

Maija

Mitäs tehdään 18 yli jääneestä keltuaisesta&

Sanna Mansikkamäki

Keltuaiset voi jatkokäyttää esim. munakkaaseen, uunimunakkaaseen, graavattuun keltuaiseen, joka säilyy hyvin, curdtahnan tekemiseen tai lisätä esim. puuron joukkoon tai smoothieen.

Tarleena

Keltuaisia voi käyttää myös erilaisiin hedelmä- ja marjatahnoihin, joita voi käyttää leivonnaisissa, jälkiruoissa, jugurtissa, paahtoleivän päällä…. (esim. tässäkin mainittu lemon curd, vadelmatahna jne.).
Kotitekoisesta ei tule ehkä aivan yhtä sileää, mutta makuun pääsee itse vaikuttamaan.

Leipuri

Pohja maistui liikaa kananmunalle

Vastaa käyttäjälle Sanna MansikkamäkiPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.