Eväsleivät
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
- 1 l vettä
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 10-11 dl hiivaleipäjauhoja
- noin 7 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
- 1 dl ruisleseitä
- 1.5 dl kaurahiutaleita
- noin 2-4 dl ruisjauhoja
- 2 dl auringonkukansiemeniä
- 2-3 rkl öljyä
Valmistusohje
- Murenna hiiva kylmään veteen. Lisää suola, hiivaleipäjauhot, ruisleseet, kaurahiutaleet, osa ruisjauhoista ja niin paljon vehnä- tai sämpyläjauhoja, että taikina on kiinteää. Alusta taikina ja lisää auringonkukansiemenet. Peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia, viileässä pitempäänkin.
- Leivo taikinasta ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä 10 litteää pyöreää annosleipää ja 2 patonkia. Anna niiden kohota noin 30 minuuttia liinalla peitettyinä.
- Pistele pyöreät leivät haarukalla ja vedä patonkeihin terävällä veitsellä muutama vino viilto. Paista ensin 250 asteessa noin 10 minuuttia ja sitten 200 asteessa noin 5-10 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Jäähdytä ilman liinaa, jos haluat kuoresta rapean.
- Halkaise patongit tai pyöreät leivät retkipaikalla ja täytä vihreällä salaatilla, tomaattiviipaleilla ja juustoviipaleilla (mozzarellaa). Täytteeksi sopii myös savukala, kurkku ja tilli tai valmiit salaatit.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Eväsleivät