Reseptit

Eväsleivät

Ainekset

  • 1 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 10-11 dl hiivaleipäjauhoja
  • noin 7 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
  • 1 dl ruisleseitä
  • 1.5 dl kaurahiutaleita
  • noin 2-4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2-3 rkl öljyä

Valmistusohje

Eväsleivät
  1. Murenna hiiva kylmään veteen. Lisää suola, hiivaleipäjauhot, ruisleseet, kaurahiutaleet, osa ruisjauhoista ja niin paljon vehnä- tai sämpyläjauhoja, että taikina on kiinteää. Alusta taikina ja lisää auringonkukansiemenet. Peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia, viileässä pitempäänkin.
  2. Leivo taikinasta ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä 10 litteää pyöreää annosleipää ja 2 patonkia. Anna niiden kohota noin 30 minuuttia liinalla peitettyinä.
  3. Pistele pyöreät leivät haarukalla ja vedä patonkeihin terävällä veitsellä muutama vino viilto. Paista ensin 250 asteessa noin 10 minuuttia ja sitten 200 asteessa noin 5-10 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Jäähdytä ilman liinaa, jos haluat kuoresta rapean.
  4. Halkaise patongit tai pyöreät leivät retkipaikalla ja täytä vihreällä salaatilla, tomaattiviipaleilla ja juustoviipaleilla (mozzarellaa). Täytteeksi sopii myös savukala, kurkku ja tilli tai valmiit salaatit.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eväsleivät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.