Reseptit

Famun viineripitko

Ainekset

  • 3 dl kylmää maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 0.5 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • 2 tl kardemummaa
  • 9 dl vehnäjauhoja

kaulimiseen:

  • 200 g margariinia tai voita

täyte:

  • 150 g mantelimassaa
  • 0.5 dl kiehautettua vettä

voiteluun:

  • kananmuna

sokerivesikuorrutus:

  • 2.5 dl tomusokeria
  • noin 1 rkl vettä

Valmistusohje

Famun viineripitko
  • 1 pitko, noin 20 viipaletta tai pientä viineriä
  • valmistusaika noin 1,5 tuntia
  1. Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää muut ainekset. Sekoita taikina ja anna sen levähtää jääkaapissa noin 15 minuuttia.
  2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Asettele rasva viipaleina pitkänomaisen levyn keskimmäisellekolmannekselle. Taita taikinalevyn ylempi ja alempi kolmannes rasvaviipaleiden päälle ja käännä taikinanyyttiä 90 astetta. Kauli paketti uudelleen levyksi ja taita taas kolmannekset ylhäältä ja alhaalta keskelle ja käännä nyyttiä 90 astetta. Anna taikinan levähtää jääkaapissa noin 15 minuuttia ja kauli sen jälkeen samalla tavoin vielä kaksi kertaa, kunnes rasva on levinnyt tasaisesti taikinaan. Anna taikinan taas levähtää jääkaapissa kymmenisen minuuttia.
  3. Sekoita kuuma vesi mantelimassan joukkoon. Kauli taikina suorakaiteeksi. Leikkaa reunat tasaiseksi ja kauli reunapaloista levy, joka asetetaan voidellun leipä- tai kakkuvuoan pohjalle. Levitä mantelimassa kaulitulle taikinalevylle. Kääri levy rullaksi ja leikkaanoin 16 palaksi. Asettele palaset vuokaan. Vuoan koosta riippuen paloista tulee joko yksi iso tai kaksi pienempää pullaa. Yhden pullapalarivin voi asetella myös pohjaa peittävän rivin päälle. Kohota pullaa huoneenlämmössä kymmenisen minuuttia. Voitele pulla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Korista pulla jäähtyneenä sokerivesikuorruteraidoilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Famun viineripitko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.