Reseptit
30-60 min

Fougasse-leipä

Fougasse-leipä on ranskalainen, peikonlehden muotoinen rapea vaalea leipä. Jos haluat rapeakuorisia leipäsiä, laita vesiastia uuniin leivän kanssa. Leivonnaiset on hyvä jäähdyttää ritilän päällä. Pinta pysyy rapeana, kun annat fougasse-leivän jäähtyä ilman liinaa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Fougasse-leipä:

5 dl vettä
50 g hiivaa
2-3 tl hienokiteistä merisuolaa
1 rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
12-13 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Fougasse-leivän päälle:

oliiviöljyä
sormisuolaa

Valmistusohje

Fougasse-leipä leivotaan näin:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.  Lisää suola, sokeri, öljy ja 4 dl vehnäjauhoista huolella vispaten.
  2. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
  3. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Jaa kohotettu taikina neljään osaan ja kauli ne litteiksi, soikioksi leiviksi.
  5. Leikkaa leipien pintaan terävällä veitsellä viillot ja levitä niitä käsin leveämmiksi. Nosta leivät leivinpaperille. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 10-15 minuuttia.
  6. Pirskota leipien pintaan halutessasi oliiviöljyä, ripottele pinnalle sormisuolaa. Leivän päälle sopii myös timjami, kapris, anjovisfileet tai muutama pala tuoretta vuohenjuustoa.
  7. Paista leipiä  225-250 asteisen uunin keskitasossa 12–15 minuuttia.

Vinkki: Jos tarjoat leivän makeana, voitele se hunajalla ja koristele saksanpähkinöillä, kokonaisilla manteleilla, kuivatun hedelmän, esimerkiksi aprikoosin suikaleilla. Ripottele mausteeksi fenkolia.

Lue myös: Juureen leivottu maalaisleipä, spelttifocaccia ja 3 muuta rapeakuorista leipäreseptiä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Fougasse-leipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X