Fougasse-leipä
Fougasse-leipä on ranskalainen, peikonlehden muotoinen rapea vaalea leipä. Jos haluat rapeakuorisia leipäsiä, laita vesiastia uuniin leivän kanssa. Leivonnaiset on hyvä jäähdyttää ritilän päällä. Pinta pysyy rapeana, kun annat fougasse-leivän jäähtyä ilman liinaa.
Ainekset
Fougasse-leipä:
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 2-3 tl hienokiteistä merisuolaa
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl oliiviöljyä
- 12-13 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Fougasse-leivän päälle:
- oliiviöljyä
- sormisuolaa
Valmistusohje
Fougasse-leipä leivotaan näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy ja 4 dl vehnäjauhoista huolella vispaten.
- Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
- Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Jaa kohotettu taikina neljään osaan ja kauli ne litteiksi, soikioksi leiviksi.
- Leikkaa leipien pintaan terävällä veitsellä viillot ja levitä niitä käsin leveämmiksi. Nosta leivät leivinpaperille. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 10-15 minuuttia.
- Pirskota leipien pintaan halutessasi oliiviöljyä, ripottele pinnalle sormisuolaa. Leivän päälle sopii myös timjami, kapris, anjovisfileet tai muutama pala tuoretta vuohenjuustoa.
- Paista leipiä 225-250 asteisen uunin keskitasossa 12–15 minuuttia.
Vinkki: Jos tarjoat leivän makeana, voitele se hunajalla ja koristele saksanpähkinöillä, kokonaisilla manteleilla, kuivatun hedelmän, esimerkiksi aprikoosin suikaleilla. Ripottele mausteeksi fenkolia.
Lue myös: Juureen leivottu maalaisleipä, spelttifocaccia ja 3 muuta rapeakuorista leipäreseptiä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Fougasse-leipä