Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Friteeratut silakat

Friteeratut silakat ottavat mallia espanjalaiselta suosikkiannokselta, boquerones. Espanjalaistyyliset raakakypsytetyt boqueronet upotetaan oluesta tehtyyn frittitaikinaan ja paistetaan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Friteeratut silakat

  • 500 g silakkafileitä
  • 1 ½ dl omenaviinietikkaa
  • 1 ½ dl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso nippu sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

Friteeratut silakat, frittitaikina

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 plo (0,33 l) kylmää lagerolutta (Esim. Lahden Erikois Hunajalager)
  • 2 kananmunan valkuaista

Uppopaistaminen

  • 1 l rypsiöljyä

Lisäksi

  • 1 sitruuna lohkottuna
  • sormisuolaa

Valmistusohje

Friteeratut silakat tehdään helposti näin:

1. Nosta 500 grammaa tuoreita silakkafileitä tunniksi pakastimeen, jotta ne vähän kohmettuvat. Nahka lähtee helpommin irti kohmeisesta silakasta.

2. Työnnä sormi nahan ja lihan väliin ja repäise nahka irti nätisti. Nosta nahattomat fileet pieneen lasipurkkiin. Mittaa sekaan puolitoista desilitraa omenaviinietikkaa, puolitoista desilitraa oliiviöljyä, kaksi valkosipulinkynttä hienonnettuna, iso nippu sileälehtistä persiljaa, puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallinen sokeria, puoli teelusikallista rouhittua mustapippuria ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu. Laita purkki tiukasti kiinni, ravista ja nosta jääkaappiin vuorokaudeksi. Ravistele välillä.

3. Tee frittitaikina puoli tuntia ennen paistamista. Sekoita kolme desilitraa vehnäjauhoja, teelusikallinen suolaa ja pullo kylmää lagerolutta keskenään. Vatkaa kaksi valkuaista kevyeksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lusikoi vaahto jauhoseokseen ja nostele sekaisin.

4. Ota silakat jääkaapista ja asettele fileet lautaselle, mistä ne on helppo noukkia frittitaikinaan.

5. Kuumenna litra rypsiöljyä tulikuumaksi eli noin 180 asteeseen. Nosta fileet yksi kerrallaan frittitaikinaan haarukan avulla ja siitä suoraan kuumaan öljyyn paistumaan. Nostele reikäkauhalla kauniin kullanruskeat friteeratut silakat kuumasta öljystä talouspaperin päälle valumaan. Tarjoa friteeratut silakat kuumina sitruunalohkojen kanssa.

Vinkki! Frittiruoan teosta tulee aina vähän käryä. Silakkaherkun voi hyvin valmistaa ulkona kesäkeittiössä. Täydellinen naposteluruoka varsinaista illallista odotellessa!

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 13/2022.

Lue myös: Herkutellaan silakalla – poimi parhaat ohjeet

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Friteeratut silakat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.