Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Fudge

Fudge on englantilainen kermakaramelli, jonka valmistukseen tarvitset kourallisen raaka-aineita ja hitusen tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Tällä ohjeella onnistut!

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Fudge

  • 50 g voita
  • 3 dl sokeria
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ¼ tl suolaa

Valmistusohje

Fudge tehdään helposti näin:

  1. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki aineet suolaa lukuun ottamatta eli 50 grammaa voita, kolme desilitraa sokeria, kaksi desilitraa kuohukermaa, kaksi ruokalusikallista tummaa siirappia ja yksi teelusikallinen vaniljasokeria. Kuumenna sekoittelematta keskilämmöllä noin 100 asteeseen. Kun lämpö nousee yli 100 asteen, voit muutaman kerran rauhallisesti sekoittaa pohjaa myöten. Lisää 1/4 teelusikallista suolaa, kun lämpö on yli 110 astetta.
  2. Ota kattila pois levyltä, kun lämpö on 116 astetta. Jätä jäähtymään mittarin kanssa.
  3. Kun lämpö on laskenut noin 85 asteeseen, kaada massa nuolijan avulla kulhoon ja ala heti vatkata sähkövatkaimella. Vaihtoehtoisesti voit vatkata massan yleiskoneessa. Vatkaa, kunnes massa muuttuu paksummaksi, mattapintaiseksi ja vatkainta ylös nostettaessa kuviot pysyvät pinnalla 5–10 sekuntia. Aikaa kuluu alkulämpötilasta riippuen 5–15 minuuttia.
  4. Kun massa on sopivaa, kumoa se leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Esimerkiksi suorakaiteen muotoinen leipävuoka (noin 10×25 cm) on sopiva.
  5. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämmössä pari tuntia ja nosta sen jälkeen jääkaappiin jähmettymään yön yli. Leikkaa jähmettyneenä.
  6. Hyvän fudgen rakenne on peh­meä ja leikattava. Se ei ole kovaa tai sitkeää, eikä siinä ole sokerin muo­dostamia kiteitä. Kiteiden välttämi­seksi massaa sekoitetaan keittämi­sen aikana mahdollisimman vähän. Lämpömittarin käyttäminen fudge­ massaa keitettäessä on tärkeää, sillä oikeat lämpötilat takaavat halutun lopputuloksen. Lopullisesti fudgen rakenteen muodostaa loppuvatkaus, jossa massaan sitoutuu ilmaa. Jos fudgemassaa ei vatkata tai vatka­taan vain vähän, on lopputulos sit­keämpää ja tiiviimpää kuin haluttu pehmeä ja leikattava fudge.

Vinkki! Jos lisäät fudgeen makuaineita, esimerkiksi kuivattuja marjoa, lisää ne kattilaan, kun massa on yli 110 asteista. Fudge säilyy tiiviissä purkissa pari viikkoa. Fudgen voi myös pakastaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: 7 x toffeeta ja kinuskia! Maapähkinäfudge, pika- ja paahtokinuski, kermakola ja muut ohjeet

Lue myös Anna.fi: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Fudge

kotikissa

Tein ensimmäistä kertaa fudgea ja tällä reseptillä onnistui hyvin! Ainoana erona käytin glukoosisiirappia ja annoin fudgen jähmettyä kokonaan huoneenlämmössä. Kokeilin myös kahvinmakuista variaatiota, jossa laitoin puoleen satsiin 1.5 tl pikakahvijauhetta, hyvältä maistui sekin.

Pekka-pelle-pirkko

Tai sitten menet kauppaan ja ostat kondensoitua maitoa purkillisen jota keität kattilassa(suljetttu purkki) n. tunnin ja jäähdytät seuraavaan aamuun asti ja siinä on sulla kermakarammellia kerrakseen. Lähtee muuten imelän-nälkä kertaheitolla pitkäksi aikaa..
Tai sitten painelet vaan kylmän viileästi irtokarkkihyllylle ja osat kilon karamellejä… ja leimaudut viimeistään kassalla ”sokerihiireksi”?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.