Hämäläinen munajuusto
Hämäläinen munajuusto eli kotijuusto kypsyy herkullisen meheväksi uunivuoassa. "Perinteisesti hämäläinen kotijuusto valutetaan muotissa ja paistetaan sen jälkeen olkien päällä uunissa. Tämä ohje on kulkenut suvussamme äidiltä tyttärille ja miniöille", kertoo Kotiliedelle vuonna 1995 reseptin antanut Minna Korpisaari Kormusta.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
Hämäläinen munajuusto eli kotijuusto
- 5 l maitoa
- 2 l talous- tai rasvatonta piimää (mielellään hapanta, voi pitää huoneenlämmössä pari päivää)
- 1 rkl etikkaa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- 50 g voita
- 1-2 tl suolaa
Valmistusohje
Hämäläinen munajuusto eli kotijuusto valmistuu helposti näin:
- Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Lisää piimä vähitellen hitaasti sekoittaen. Varo, ettei maito pääse palamaan pohjaan. Pohjaanpalamisen estämiseksi voit laittaa kattilan ja levyn väliin ohuen metallilangasta väännetyn kiekuran tai voit kuumentaa maidon vesihauteessa.
- Kun juustomassa alkaa erottua, vedä sitä kauhalla reunoilta keskelle päin ja tiputa väkiviinaetikka heraan kattilan reunalle. Älä sekoita!
- Kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen.
- Ota kattila pois kuumalta levyltä ja anna kattilan olla rauhassa kannen alla 10-15 minuuttia.
- Siivilöi juustomassa eroon herasta. Hera kannattaa käyttää leipä- tai sämpylätaikinaan ja sen voi pakastaa sopivina erinä.
- Lisää juustomassaan noin 50 g voita ja maun mukaan suolaa.
- Kun juustomassa on vähän jäähtynyt, lisää vehnäjauhot ja kananmunat, joiden rakenne on rikottu, ja sekoita.
- Kaada juustomassa hyvin voideltuun, laakeaan uunivuokaan ja paista 225 asteessa kauniin kullankeltaiseksi.
- Tarjoa hämäläinen munajuusto suoraan vuoasta. Kotijuusto on parasta lämpimänä esimerkiksi pakastemarjojen tai hyvän lakka- ja muun marjahillon kanssa.
Vinkki: Juustomassaa voi myös pakastaa, mutta ilman kananmunia. Lisää kananmunat vasta ennen paistamista.
Ohje: Minna Korpisaari, Kormu
Katso myös: Juustolan marjaherkku
Lue myös Anna.fi: Näin leivot perunarieskat ja teet kotijuustoa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hämäläinen munajuusto