Hämäläinen peruntuuvinki eli perinteinen imelletty perunalaatikko
Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Hämäläinen perunatuuvinki

Hämäläinen perunatuuvinki eli perinteinen hämäläinen perunalaatikko valmistuu ilman siirappia.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Hämäläinen perunatuuvinki

2.5 kg perunoita (esimerkiksi Rosamundaa tai muuta soseutuvaa perunalajiketta)
100-150 g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl kulutusmaitoa tai Hylamaitoa
2-3 tl suolaa

Keskustelu

Hämäläinen perunatuuvinki

Tuuvinki

AINEKSET

2,5 kg perunoita, soseutuvaa perunalajiketta, mutta kaikki lajikkeet imeltyy
100-150 g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
n. 1 l kulutusmaitoa tai Hylamaitoa, määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen mukaan
2-3 tl suolaa

VALMISTUSOHJE

1. Kuori perunat ja keitä suolattomassa VÄHÄSSÄ vedessä kypsiksi.
2. Soseuta perunat kuumina vähään keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi edistää imeltymistä.
3. Jäähdytä sose alle 78 asteiseksi. 73-76 astetta on hyvä soseen lämpötila.
4. Lisää jauho ja sekoita 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka soseen lämpöistä vettä. Imeltyminen alkaa heti. Missään tapauksessa suolaa ja voita tai muuta rasvaa ei saa lisätä ennen imeltymistä.
5. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Imellä noin 3 tuntia. Varmista maistamalla josko 3 tunnin imeltymisaika riittäisi.
6. Lisää voi soseeseen ohuina siivuina sulamaan. Ohenna sose maidolla, kunnes se on löysähköä puuroa. Mausta vasta nyt suolalla.
7. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi sirotella korppujauhoa.
8. Laita sose aluksi paistumaan noin 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu, niin voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista tuuvinkia 2-3 tuntia.

Hämeen tuuvinki – hiukan selitellen!

Kesäinen tuuvinki (Imelletty perunatuuvinki). Grilliherkut ovat hyviä tuuvingin lisäkkeitä .

Tuuvinki on ollut perinteinen viikonloppu ja arkiruoka. Tuuvinkia valmistettiin perinteisesti silloin kun massiivinen leivinuuni lämmitettiin. Leivinuunin jälkilämpö oli kuin tehty tuuvingin paistamiseen.

Tuuvingin imeltäminen ja paistaminen sähkölieden uunissa on todella helppoa. Jostain syystä tuuvingin valmistamista sähkölieden uunissa vierastetaan. Sähkölieden uunissa tuuvingin valmistusolosuhteet on äärettömän helppo optimoida. Rohkeasti tuuvinkia valmistamaan vanhaan perinteiseen tapaan ympäri vuoden.

Perinteiseen vanhanajan tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan imeltämällä.
Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäiseen tuuvinkiin. Grilliaterian täydennykseksi valmistettu tuuvinki kannattaakin valmistaa edellisen vuoden sadosta.

Yksinkertaiset tuuvingin raaka-aineet:

3 kg jauhoisia tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita.
3 kukkupää ruokalusikallista vehnäjauhoja, tai jotain vastaavaa
niukasti keittovettä, veden määrä tulee arvioida niin että perunat voi soseuttaa koko vesimäärään, tarvittaessa kuumaa vettä voi lisätä
noin 150 g voita
1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
2-3 tl suolaa
Voi maustaa maun mukaan, monien mielestä maustamatta paras.

Näin onnistuu kesäinen  tuuvinki:

1. Kuorinta- ja keittotppioden välttämiseksi jauhoiset hyvin pestyt perunat kuoritaan raakoina kattilaan. Arvioidaan keittoveden määrä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Keitetään kuoritut perunat kattilassa niukassa ja suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Survotaan perunat kattilassa suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Näin vältetään suurin osa kuorinta ja keittotappioista, kun keittoveteen liuenneet tärkeät aineet tulee keittoveden mukana soseeseen. Tarvittaessa lisätään hiukan kuumaa vettä, mutta yleensä keittovesi riittää. Kun soseuttaminen tapahtuu mahdollisimman kuumana – lähes 100 asteisena – perunan liisteröitymisriski on pienimmillään. 

2. Tämä on tärkeää vaikka tätä ei edes yleensä mainita resepteissä ja ohjeissa:

Jäähdytetään sose huolellisesti 72-76 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Kylmemmässä lisääntyy liisteröitymishekkyys ja klimppiytymisherkkyys. Jauhot sekoittuu parhaiten 72-76 asteiseen soseeseen. Jauhot voi lisätä alemmassakin lämpötilassa, mutta silloin jauhon sekoittuminen soseeseen heikkenee huomattavasti. Useiden ohjeiden mukaan sose tulee jäähdyttää käden lämpöiseksi tai vähän kädenlämpöä lämpöisemmäksi, mikä johtaa siihen että myös jauhoiset lajikkeet liisteröityy.

3. Lisätään jauhot ja survotaan 72-76 asteiseksi jäähdytetyn perunasoseen joukkoon. Laitetaan kansi kattilaan ja laitetaan kattila 65-70 asteiseen uuniin. Imelletään perunasosetta noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutaman kerran imeltämisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Tässä lämpötilassa imeltymisreaktiot ovat niin tehokkaita, että ylipitkä imeltymisaika saattaa heikentää oleellisesti imeltymistulosta.

4. Lisätään voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisätään maitoa soseeseen niin että saadaan notkea sose. Lisätään suola. Sekoitetaan sose tasaiseksi. Jos maustetaan, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Monien mielestä maustamatta paras.

5. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle muutamia voinokareita.

6. Aloitetaan paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun tuuvingin pinta saa väriä ja tuuvinki alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan vielä noin 2½-3 tuntia.

Tuuvinki sopii tarjoiltavaksi myös kesäisellä grilliaterialla. Grilliherkut sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon lisäkkeiksi.
Paras kesäinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yli talven varastoiduista perunoista. Rohkeat kokeilee uusistakin perunoista.

Kommentoi juttua: Hämäläinen perunatuuvinki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X