Hapatettu ruisleipä

Hapatettu ruisleipä 

30
min
2
2 annosta
alle 30 min
  • 2
  • 2

Ainekset

Juuri:

2.5 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl ruisjauhoja tai
25 g (½ pussillista) kuivattuja ruisleivänjuurilastuja (valmistaja Puukarin Pysäkki)
2.5 dl kädenlämpöistä vettä

Juuren päivittäiseen ruokkimiseen:

1 dl vettä
1 dl ruisjauhoja

Raski:

1.5 l haaleaa vettä
2 dl taikinajuurta
noin 1 l ruisjauhoja

Taikina:

1 rkl suolaa
(1 rkl hiivaa)
noin 1,5 kg ruisjauhoja

Valmistusohje

  • Leipomisaika 3 tuntia
  • Hapatusaika 1-2 vrk
  • Juuren tekoaika 4 vrk

1. Murenna pussin sisältö kädenlämpöiseen veteen. Anna liota seuraavaan päivään. Sekoittele ahkerasti. Lisää päivittäin vettä ja jauhoja. Seuraavilla
kerroilla voit käyttää vanhaa
juurta tai raskia juurena.

Vaalean ruisleivän juuri: Sekoita 2 dl ruisjauhoja 2 1⁄2 dl:aan vettä.
Peitä ja jätä huoneenlämpöön. Ruoki
kolmena seuraavana päivänä lisäämällä
1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Käytä juurta
leipätaikinaan ja säästä osa jääkaapissa
seuraavaan kertaan.

2. Sekoita juuri kädenlämpöiseen
veteen. Vatkaa joukkoon
ruisjauhoja sen verran, että
syntyy vellimäinen seos. Peitä
astia leivinliinalla. Jätä hyvin
peitelty raski pariksi vuorokaudeksi
huoneenlämpöön
vedottomaan paikkaan. Sopiva
paikka on esimerkiksi mikroaaltouuni,
uuni tai lattialämmitetty
kylpyhuone, joka
nopeuttaa käymistä. Sekoita
välillä voimakkaasti vatkaten
ja lisää vähän ruisjauhoja.

3. Ota sitten pari desilitraa
juurta talteen. Jos haluat varmistaa
kohoamisen, voit lisätä
hieman hiivaa. Lisää raskin
joukkoon suola ja alusta ruisjauhoilla kiinteä taikina. Lisää jauhoja vähitellen, ettei taikinasta tule liian kovaa. Jauhomäärän oppii kokeilemalla, pehmeä taikina on liian kiinteää parempi. Alusta, kunnes taikina irtoaa astian reunoista ja käsistä. Taikina ei irtoa yhtä hyvin kuin vehnästaikina.

4. Tasoita taikinan pinta, tee
pintaan ristikuvio ja kohota
vedottomassa paikassa 1–2
tuntia. Lämmin paikka edistää
kohoamista. Taikina on
kohonnut, kun ristikuvio
pinnasta häviää.

5. Leivo taikina limpuiksi, reikäleiviksi
tai vuokaleiviksi jauhoisella
leivinpöydällä. Kohota
tunti leivinliinan alla. Pistele
tai viiltele leivät haarukalla tai
terävällä veitsellä ennen paistamista.

6. Paista leipiä sähköuunissa
250 asteessa noin 15 minuuttia.
Laske lämpö 200 asteeseen
ja jatka kypsentämistä
puolisen tuntia. Jäähdytä leivät
leivinliinaan käärittyinä.

Ruisleivän ohje on Maa-ja kotitalousnaisten
Keskuksen ruisleipäkurssilta.

Tunnisteet

Avainsanat:
Ateriatyyppi:
14.03.2012
Kotiliesi
  • 2