Reseptit
yli 60 min
20
Kiitos

Hedelmäinen baklava

Baklava on filotai­kinasta valmistettu makea leivonnainen, jota syödään erityi­sesti Turkissa, Krei­kassa ja muualla Bal­kanilla ja Lähi­-idässä. Baklavan pääraaka­-aineet ovat pähkinät ja siirappi, mutta täytteeseen voi lisätä myös kuivattuja hedelmiä. Leivonnainen on erittäin makea, joten pieni pala riittää taltutta­maan makeannälän.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Taikina:

1 pkt (à 450 g) filotaikinaa

Voiteluun:

150 g voita

Täyte:

3 dl pähkinärouhetta (mantelirouhetta ja rouhittua pistaasia)
2 dl kuivattuja pehmeitä ja paloiteltuja hedelmiä (esim. aprikoosia, rusinoita, taateleita tai viikunoita)
1/2 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 appelsiinin kuori raastettuna

Siirappi:

2 1/2 dl vettä
3 dl sokeria
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

Valmistusohje

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikinapaketti työpöydälle. Peitä levyt kostealla keittiöpyyhkeellä, jotta ne eivät kuivu.

2. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Sekoita täyteainekset kulhossa. Voitele laidallinen vuoka (25 x 35 cm).

3. Taita yksi taikinalevy kaksinkerroin ja nosta vuokaan. Voitele levy voisulalla. Voit leikata taikinaa saksilla, jotta saat siitä vuokaan sopivan kokoisen. Nosta levyn päälle uusi, kaksinkerroin taiteltu taikinalevy ja voitele sekin voisulalla. Levitä päälle noin desilitra täytettä. Levitä täytteen päälle kaksi kaksinkerroin taitettua taikinalevyä. Voitele voisulalla ja levitä päälle taas täytettä. Jatka näin, kunnes kaikki taikinalevyt on käytetty. Päällimmäiseksi jää 4–5 kerrosta filotaikinaa. Voitele pinta voisulalla. Leikkaa terävällä veitsellä kerrosten läpi leivospalan kokoisia neliöitä. Palat leikataan vielä ennen tarjoilua uudestaan.

4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia. Älä anna pinnan palaa.

5. Keitä siirappi paistamisen aikana. Mittaa siirappiainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä hetki. Voit siivilöidä kuori- raasteen halutessasi pois. Kaada siirappi uunista nostetun baklavan päälle. Peitä baklava kelmulla ja anna vetäytyä vähintään pari tuntia, mie- lellään seuraavaan päivään. Leikkaa neliöt pohjaan asti annospaloiksi.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/18.

Joulu maistuu myös näissä leivonnaisissa:

taateli-kookospalat

Taateli-kookospalat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hedelmäinen baklava

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X