Hedelmätartar ja granaattiomenasabaione
Hedelmätartar ja granaattiomenasabaione on juhlapöydän kaunotar, joka hunnutetaan kuohkealla ja makealla granaattiomenamehuun tehdyllä sabaionella. Sabaione on italialainen jälkiruokakastike, joka tehdään yleensä valkoviiniin tai samppanjaan. Keltuaiset, sokeri ja viini kypsyvät kuohkeaksi vaahdoksi vesihauteessa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
Hedelmätartar, pohja
- ½ dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 dl vehnäjauhoja
Sabaione eli viinivaahto
- 1 dl granaattiomenamehua (jos teet tuorepuristettua tarvitset 1 ison granaattiomenan)
- 4 kananmunan keltuaista
- ¾ dl sokeria
- pari tippaa punaista elintarvikeväriä (jos haluat)
Hedelmätartar
- 1 granaattiomena
- 1 banaani (puolet paloina, puolet muussattuna)
- 1 kypsä mango
- 2 mandariinia
- 2 tl tuorepuristettua sitruunamehua
Valmistusohje
Hedelmätartar ja granaattiomenasabaione tehdään helposti näin:
- Valmista pohja. Vatkaa puoli desilitraa sokeria ja kaksi kananmunaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää yksi desilitra vehnäjauhoja siivilän läpi ja sekoita nuolijalla nostelemalla taikinaa, ettei ilmakuplat hajoa. Kaada taikina 20 cm x 30 cm vuokaan leivinpaperin päälle. Levitä taikina tasaisesti ja nosta 175 asteiseen uuniin 15 minuutiksi, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Pohja säilyy jääkaapissa kelmutettuna noin kaksi päivää.
- Valmista sabaione. Leikkaa granaattiomenat puoliksi leveyssuunnassa ja revi esille siemenkodat ja erottele siemenet korkeaan sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Surauta siemeniä sauvasekoittimella pari kertaa niin, että mehu erottuu siemenistä. Valuta mehu siivilän läpi ja painele kaikki irtoava mehu. Jos mehua ei tule desilitraa, jatka vedellä. Erottele neljä kananmunankeltuaista keskikokoiseen kulhoon, joka sopii kattilan päälle vesihauteeseen ja sekoita joukkoon 3/4 desilitraa sokeria ja granaattiomenamehu.
- Valuta kattilan pohjalle 5-10 cm vettä ja lämmitä se helmeilevän kiehuvaksi. Aseta kulho kattilan päälle ja vatkaa seosta käsin noin 15 minuuttia, kunnes keltuaiset kypsyvät eli kastike sakenee löysän kermavaahdon paksuiseksi vaaleaksi vaahdoksi. Jos haluat korostaa kastikkeen väriä, sekoita joukkoon punaista elintarvikeväriä.
- Nosta kulho pois kattilan päältä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Kastike sakenee jäähtyessään. Voit halutessasi valmistaa kastikkeen muutamaa tuntia aikaisemmin.
- Valmista tartar vain hieman ennen tarjoilua. Erottele yhdestä granaattiomenasta siemenet yllä olevan ohjeen mukaan. Kuori yksi banaani, yksi kypsä mango ja kaksi mandariinia. Muusaa puolet banaanista. Leikkaa hedelmät pikkuisiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki yhteen. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.
- Kasaa tartarit leikkaamalla pohja pyöreällä muotilla, stanssilla. Kasaa hedelmätartar stanssin sisään pohjan päälle annoslautasella ja paina helläsi tiiviiksi hetki ennen tarjoilua. Nosta stanssi varovasti pois.
- Tarjoa hedelmätartar granaattiomenasabaionen kanssa. Tartarin voi myös lusikoida pohjakakun päälle kauniiksi keoksi annoslautasille.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.
Katso myös: Hedelmäsalaatit piristävät talven keskellä – 5 ihanaa ohjetta
Katso myös Anna.fi/ruoka: Joulun paras jälkiruoka – katso 6 ihanaa ohjetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hedelmätartar ja granaattiomenasabaione