Rahkamunkki
Rahkamunkit ovat ehkä maailman helpoimmat munkit. Helpot munkit eivät vaadi vaivausta eivätkä kohotusta. Taikina vain sekoitetaan.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ainekset
Rahkamunkki
- 50 g sulatettua jäähdytettyä voita
- 250 g maitorahkaa
- 1 pieni kananmuna
- 2 tl sitruunan raastettua kuorta
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
Uppopaistaminen
- 2 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Koristelu
- 2 dl sokeria
Valmistusohje
Rahkamunkki leivotaan helposti näin:
- Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
- Sekoita voi, rahka ja kananmuna keskenään. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Lisää seokseen sitruunan kuori ja -mehu.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahkaseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi haarukalla tai sähkövatkaimella pienellä teholla nopeasti.
- Kuumenna öljy tai kookosrasva valurautapadassa tai teräskattilassa. Mittaa lämpötila digimittarilla, rasva on sopivan kuumaa eli noin 180 astetta, kun pieni taikinapala ruskistuu parissa minuutissa ja nousee nopeasti pinnalle.
- Taikina on löysää, erilaista kuin normaali munkkitaikina. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin palloja tai ota kahden lusikan avulla palleroja. Kypsennä pallot tai venytä reikä ja valmista munkkirinkilöitä. Pienet munkit kypsyvät helpommin myös sisältä nopeasti. Isot jäävät herkästi raa’aksi sisältä, jos munkkirasva on liian kuumaa ja polttaa munkin pinnan.
- Kypsennä muutama munkki kerrallaan sen verran, että munkit ovat kauniin värisiä, noin muutaman minuutin ajan molemmilta puolilta, riippuen munkin koosta. Käännä rahkamunkki puolessa välissä paistoa.
- Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle lautaselle. Sokeroi rahkamunkit lämpiminä kierittämällä ne sokerissa tai ravistamalla paperipussissa, jossa on sokeria.
Lue myös: Mikä rasva on paras munkkien paistamiseen?
Lue myös: Espanjalaiset churrot eli munkkitangot
Lue myös Anna.fi: Munkit ilmafriteerauskeittimellä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rahkamunkki
Voisiko nämä paistaa uunissa? Taikinan helppous houkuttelee, mutta löysin toisen ohjeen, jossa perinteisempi (vaivattava ja kohotettava) taikina mutta uunissa paistettava (ei uppopaistamista).
On tosi löysää taikinaa, kaikki meni pieleen ja suoraan roskiin.
Löysää taikinaa, todella. Yritän silti paistaa… katsotaan kuinka käy…
Taikina on löysempää kuin normaali hiivainen munkkitaikina. Jos kananmuna on kovin suuri, taikinasta voi tulla tosi löysää. Lisää silloin vähän jauhoja. Öljytyin käsin taikinasta saa tehtyä palloja tai apuna voi käyttää myös lusikoita.