Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Helppo 1­-2-­3 vehnäinen hapanjuurileipä

Hapanjuurileivonta on hyvä aloittaa tällä ohjeella. Tämä hapajuurileipä on tehty superhelpolla reseptillä, jossa ainesten suhde on 1:2:3. Voit käyttää mitä tahansa jauhoja, kunhan jauhoista ainakin 2/3 on puolikarkeaa vehnäjauhoa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
0  annosta

Ainekset

Helppo vehnäinen hapanjuurileipä:

  • 1 osa virkeää juurta
  • 2 osaa vettä (27 asteista)
  • 3 osaa jauhoja (käytä mitä tahansa jauhoja, kunhan 2/3 on puolikarkeita vehnäjauhoja)
  • 10 g suolaa (vähempikin suolamäärä riittää)

Valmistusohje

1. Käytä leivontaan aina virkeää ruokittua juurta. Sekoita yksi osa (esimerkiksi 100 grammaa) juurta ja kaksi osaa (esimerkiksi 200 grammaa) 27 asteista vettä. Lisää kolme osaa (esimerkiksi 300 grammaa) jauhoja kevyesti sekoittamalla. Nosta sekoituskulho muovipussiin, jotta kosteus pysyy astiassa. Voit käyttää myös tiivistä silikonista kantta. Anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia.

2. Painele kymmenen grammaa suolaa taikinaan. Voit käyttää vähän kostutettuja sormia. Taittele taikinaa nyt neljän tunnin aikana puolen tunnin välein nostamalla reunoilta taikinaa ja vähän venyttämällä sitä. Taita aina venytetty osa takaisin keskelle kevyesti. Pidä taikina lämpimässä paikassa koko ajan. Taikina kohoaa ja sitkoa alkaa muodostua taitteluiden ja ajan seurauksena. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

3. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se pallukaksi. Pyöritä taikinaa kevyesti tasoa vasten, kitka tekee pinnasta kimmoisan. Anna leivän levätä pöydällä puoli tuntia. Valmistele täs- sä välissä kohotuskori. Peitä se puhtaalla keittiöliinalla ja ripottele liinan päälle karkeita riisijauhoja. Riisijauhot eivät tartu niin helposti kosteaan taikinaan kuin vehnäjauhot.

4. Jauhota taso ja kätesi. Venyttele taikinaa kevyesti suorakaiteen muotoon. Taittele taikina tiiviiksi palloksi kirjekuorityyliin. Käännä taikinaa toisesta kulmasta keskelle ja sitten toisesta kulmasta. Lopuksi taita alaosa samalla tavalla. Käännä taitoskohdat pöytäpintaa vasten ja nosta taikina varovasti kohotuskoriin (kohotuskori voi olla pyöreä tai pitkulainen), taitoskohdat ylöspäin. Näin leivän pinta jää koriin ja kun leipätaikina kumotaan pellille paistumaan, sama puoli jää päälle.

5. Nosta kori muovipussiin ja anna kohota huoneenlämmössä muutamia tunteja tai nosta se suoraan jääkaappiin kylmäkohotukseen.

6. Kuumenna uuni 250 asteeseen tasolämpöön ilman kiertoilmaa. Kumoa leipä varovasti pellille leivinpaperin päälle. Viillä halutessasi leipään kuvioita viiltelyterällä tai vihannesveitsellä ja nosta nopeasti uuniin. Viiltelyn jälkeen taikina alkaa levitä, joten nosta se heti uuniin. Viiltely ei ole helppoa, joten harjoitus tekee mestarin. Ensimmäisessä leivässä ei tarvitse olla koristeviiltoja. Tiputa paistolämpö 220 asteeseen viiden minuutin jälkeen. Paista noin 40 minuuttia. Leipä kumisee pohjasta, kun se on valmis. Voit halutessasi laittaa uunin pohjalle kuumuuden kestävän astian, jossa on vettä, jotta uuniin tulee kosteutta.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/19.

Katso myös: Juureen leivottu maalaisleipä, spelttifocaccia ja 3 muuta rapeakuorista leipäreseptiä

Lue myös: Hapanjuurileipä on nosteessa: Nousukäyrä on jyrkkä! Koukkuun jää ensimmäisestä puraisusta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo 1­-2-­3 vehnäinen hapanjuurileipä

Juhani Luhtinen, ensimmäistä kertaa juureen leipomista opettelemassa

Hei! Miten ylimääräisen virkeän juuren voi säilyttää, sitä kun nyt erään reseptin mukaan jäi reippaasti yli.

AnneM

Jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa

Leippää

Hei! Jätin ensimmäisen juurileipätaikinan yöksi lattialämmitettyyn kylppäriin jääkaapin sijaan. Se kohosi kauniisti ja oli täynnä kuplia. Kumotessa uuninpellille se lässähti litteäksi, kun tarttui korin pyyhkeeseen. Miten leivän saisi helposti irti pyyhkeestä ja pysymään pulleana? Oliko taikina liian löysää? Kiitos avusta! 😅

Aapa

Jos liina tarttuu leipään, suihkuta suihkepullolla vettä liinalle. Näin liina irtoaa hyvin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.