Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gluteeniton haukimureke

Maukas ja mehevä haukimureke muuntuu moneen. Kun pyydät kalakauppiasta jauhamaan kalan valmiiksi, surahtaa massa monitoimikoneessa yhdessä hujauksessa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Haukimureke:

  • 1 kg haukea ruodottomana fileenä
  • 3 tl merisuolaa
  • 0.5 tl valkopippuria
  • 4 keltuaista
  • 4 valkuaista
  • 8 dl kuohukermaa

Valmistusohje

Valmista gluteeniton haukimureke näin:

  1. Kaikkien ainesten on oltava kylmiä. Osta tuoretta kalaa ja jauhata se kalakaupassa tai leikkaa haukifileet pieniksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneeseen tai jauha kala lihamyllyssä. Sekoita joukkoon suola ja anna seoksen olla kylmässä vähintään 15-30 minuuttia, niin suola kiinteyttää kalan lihaa.
  2. Lisää valkopippuria ja keltuaiset. Käynnistä monitoimikone. Lisää koneen käydessä valkuaiset ja kerma. Irrota välillä murekeseosta lastalla kulhon reunoista ja käynnistä uudelleen. Pysäytä kone heti, kun murekeseos on tasaista.
  3. Vuoraa leivinpaperilla 1-2 pitkänomaista vuokaa, jaa seos vuokiin ja peitä leivinpaperilla ja alumiinifoliolla. Kypsennä vesihauteessa 175-200 asteessa noin 50 minuuttia.
  4. Tarjoa kuumana tai kylmänä. Mureketta voit pakastaa lyhyeksi aikaa.

Alkupalana tarjottavaksi riittää 10:lle puoli annosta. Mausta gluteeniton haukimureke esimerkiksi cayennepippurilla ja hienonnetulla tillillä tai aseta vuokaa täytettäessä murekkeen keskelle esimerkiksi suikaleiksi leikattua kylmäsavukirjolohta. Alkupalasalaatti: asettele lautasille valmiiksi erilaista salaattia, kirsikkatomaatteja ja yrttejä, esimerkiksi tilliä, basilikaa, timjamia, kirveliä, ruohosipuli tai rakuunaa. Valuta päälle vähän kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä ja balsamiviinietikkaa. Nosta keskelle kylmä tai lämmin haukimurekeviipale.

Käytä vähälaktoosiseen murekkeeseen Hyla-vispikermaa ja vähärasvaisempaan ruoka- tai kevytkermaa. Vaaleanpunainen mureke: käytä murekkeeseen 600 g haukifilettä ja 400 g kirjolohta tai lohta.

Tarjoa murekkeen kanssa curryn, sitruunan, valkoviinin tai yrttien maustamaa kastiketta, katkarapu-, kapris- tai sienikastiketta. Jouluiseen kalakastikkeeseen voit murentaa juuri ennen tarjoamista mausteisia piparkakkuja.

Haukimurekeseoksesta voit kypsentää miedolla lämmöllä ilman rasvaa teflonpannussa pihvejä. Nuorison makuun on välipalaksi ”murilainen”: laita sämpylän väliin haukimurekepihvi, tomaattiviipaleita, sinappia, relishiä ja salaatinlehtiä.

Katso myös: Tee herkullisia kalaruokia hauesta – katso ohjeet

Katso myös Anna.fi: Haukipullat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton haukimureke

Sinun täytyy kommentoidaksesi.