Reseptit
30-60 min

Herkullinen kotijuusto

Ainekset

Lisää kauppalistalle
3 l kulutusmaitoa
1.5 l talouspiimää
3 kananmunaa
nokare voita
tilkka vettä
1 tl suolaa

voiteluun:

1 keltuainen

Valmistusohje

  1. Ettei maito tartu pohjaan, sulata nokare voita ja kuumenna tilkka vettä tilavassa, vähintään viiden litran vetoisessa kattilassa. Lisää maito ja kuumenna se kiehumapisteeseen välillä kevyesti hämmentäen.
  2. Erota maidon kuumentuessa keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kevyesti ja sekoita piimään. Piimän on oltava hapanta eli se voi olla vaikka yön yli huoneenlämmössä ennen juuston valmistamista. Kun maito höyryää ja ensimmäiset kiehumisen kuplat pullahtavat pintaan, siirrä kattila liedeltä ja kaada saman tien valkuais-piimäseos kuumaan maitoon. Sekoita kevyesti. Hera ja juustomassa erottuvat heti.
  3. Nosta juustomassa reikäkauhalla tiheään siivilään. Kumoa siitä kulhoon ja lisää juustomassaan voinokare, suola ja keltuaiset.
  4. Vuoraa juustomuotti kostutetulla sideharsolla ja kaada juustomassa muottiin. Taita sideharso päälle. Pidä muotin alla astiaa, johon heraa vielä valuu. Säilytä juusto viileässä 7-8 tuntia tai yön yli. Avaa sideharso, kumoa juusto tarjolle ja poista sideharso.
  • Voit kuumentaa juuston ennen tarjoamista, vanhaan tapaan olkien päällä. Sivele juuston pintaan keltuaista. Paista juustoa uunissa 225-250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes, juuston pinta saa herkullisen värin.
  • Heran voi käyttää nesteeksi pulla- tai hiivaleipätaikinaan ja juomiin. Heran voi pakastaa.
  • Vähälaktoosisen juuston voit valmistaa Hyla-maidosta ja Neo-piimästä. Lisää tällöin suolaa vähän enemmän ja pidä juustoa lyhyemmän aikaa muotissa, ettei se kuivu.

Avainsanat

Avainsanat: Ruokavalio: Ateriatyyppi:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkullinen kotijuusto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X