Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hevosenkengät – pikkuleipiä murotaikinasta

Hevosenkengät, kuten useimmat pikkuleivät, tehdään murotaikinasta käsittelytapaa, muotoilua ja mausteita muuttaen. Nämä suuhun sulavat pikkuleivät kastetaan tummassa suklaassa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
60  annosta

Ainekset

Murotaikina:

 • 200 g voita
 • 1 dl sokeria
 • 1 kpl kananmuna
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • (appelsiininkuorta)
 • suklaarouhetta

Hevosenkenkien viimeistelyyn:

 • tummaa sulatettua suklaata
 • (karamellirakeita)

Valmistusohje

Hevosenkengät eli murotaikinapikkuleivät valmistuvat näin.

Murotaikinasta syntyy sen seitsemän sorttia pikkuleipiä. Tästä taikinasta saat noin 60 kpl pikkuleipiä. Hevosengät ovat suklaadippauksen takia herkkua vailla vertaa.

Murotaikinan pääainekset ovat rasva, mieluiten voi, sokeri ja (puolikarkeat) vehnäjauhot. Voi antaa pikkuleipiin parhaan maun, mureuden ja värin. Murotaikinaan voi halutessaan lisätä suklaarouhetta tai  appelsiininkuorta. Perustaikinaan voidaan lisätä mausteita, pähkinöitä, manteleita, kookoshiutaleita, kaakaota, suklaataja kuivia hedelmiä. Valmiit pikkuleivät voi täyttää ja kuorruttaa, näin saadaan pieniä leivoksia.

Useimmiten rasva ja sokerivaahdotetaan ennen muiden ainesten lisäämistä, mutta ainekset voidaan myös vain sekoittaa keskenään. Tärkeää on, että taikinan annetaan levätä ja kovettua kylmässä noin 30 minuuttia ennenleipomista.

Paitsi hevosenkenkiä taikinasta voidaan tehdä tankoja, pallosia, kransseja, ässiä tai hevosenkenkiä. Sen voi myös kaulita ohuehkosi levyksi, josta otetaan muotilla pikkuleipiä.

Tee hevosenkengät  näin:

 1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää jauhoihin sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina nopeasti. Voimakas sekoittaminen tekee taikinasta sitkeää. Anna taikinan vetäytyä kylmässä puolisen tuntia.
 2. Pursota murotaikinasta hevosenkengän muotoisia pikkuleipiä, paista kauniin vaaleiksi 175-asteiden uunin keskitasolla paksuudesta riippuen 8-15 minuuttia.
 3. Kasta valmiiden pikkuleipien kärjet sulatettuun suklaaseen. Pehmeän suklaan voi koristaa vielä karamellirakeilla.

Lue myös: Parhaat pikkuleivät x 10

Katso myös Anna.fi/Ruoka: 8 x hurmaava pikkuleipä

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hevosenkengät – pikkuleipiä murotaikinasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.