Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hirsjärven kartanon ruisleipä

Ainekset

Hirsjärven kartanon ruisleipä

  • 10 l vettä
  • 10 rkl merisuolaa
  • noin 15 kg ruisjauhoja (noin 1,5 kg nestelitraa kohden)

Valmistusohje

Hirsjärven kartanon ruisleipä leivotaan näin:

Hirsjärven kartanon ruisleipä leivotaan isolla taikinalla, josta tulee peräti 33 leipää. Kotiliesi on saanut tämän ruisleivän ohjeen kartanolta ja siitä kerrottiin Kotiliedessä näin:

”Leipominen kuuluu Hirsjärven kartanon peruselämään. Taidot on opittu isoäidiltä ja äidiltä, Pirjo Hovilalta. Ruisleivän juuren on aikoinaan saanut isoäitini Saara Hovila, ja juurella on ikää yli sata vuotta”, kertoo Hirsjärven kartanon Hovilan kuudesta sisaruksesta vanhin,  emäntä Satu Näykki. 

  1. Ruis jauhatetaan myllyssä sopivan karkeiksi jauhoiksi. Jos ruisjauhot ovat liian hienoja, leivästä tulee ”tinttua” eli liian tiivistä. Juuri elää puutiinussa eikä tiinua koskaan pestä. Leipomisen jälkeen tiinu vain kaavitaan puhtaaksi.
  2. Taikinan valmistaminen aloitetaan lisäämällä tiinuun kädenlämpöistä vettä. Ruisjauhoja vatkataan joukkoon, kunnes seos on vellimäistä. Tiinu peitetään kannella ja pyyheliinalla ja jätetään huoneenlämpöön seuraavaan päivään.
  3. ”Aamusella on ilo avata kansi, jonka alta tulvahtaa hieno, hapan tuoksu. Kuplivaan taikinajuureen lisätään suola ja loput jauhoista. Taikinaa alustetaan, kunnes se irtoaa käsistä. Sitten taikina saa nousta 1-2 tuntia. Kesällä taikina nousee nopeammin kuin talvisaikaan. Kun juuri on hyvä ja lämpötila sopiva, taikina kohoaa ilman hiivan lisäystä.
  4. ”Taikinasta taputetaan käsin pyöreitä, ohuita leipiä, joiden pinta silaistaan kuviolliseksi raitakaulimella ja keskelle painetaan sarvella reikä. Hirsjärven kartanon ruisleivät saavat nousta leipälaudoilla noin tunnin. Puulämmitteisen uuniimme arinalle sopii kerralla 35 reikäleipää. Teemme taikinaa kolmessa tiinussa eli paistamme saman tien peräkkäin noin sata leipää. Leivät paistetaan nopeasti, 10-30 minuuttia, kuumassa yli 300 asteen lämpöisessä uunissa suoraan arinalla, miedommassa lämmössä pitempään. Leivän voi paistaa sähköuunissa, jolloin siihen ei tule arinan antamaa väriä eikä rapeutta.”

Katso myös: Hapatettu ruisleipä

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Ruissämpylät


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hirsjärven kartanon ruisleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.