Reseptit
6
Kiitos

Hirvipaisti ja jallu-kermakastike

Herkullinen hirvipaisti tarjoillaan kermaisen jallukastikkeen kanssa. Täydellisen kypsyyden saavuttamiseksi käytä aina paistomittaria. Lihan paistoaika riippuu sen sisälämmöstä uuniin laittaessa. Mittaria käyttäessä onnistut aina!

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Hirvipaisti:

1 kg:n hirvipaisti
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
25 g voita
8 pientä sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 nauris
1 dl riistalientä
pari oksaa tuoretta rosmariinia

Paistamiseen:

nokare voita

Jaloviinakastike:

2 dl valmista kastikepohjaa esim. demi glace -kastiketta
paistin nesteet
2 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
2 tl hunajaa
ripaus suolaa tarvittaessa
1/2 dl Jaloviinaa

Tarjolle:

uuniperunoita tai uunijuureksia

Valmistusohje

1. Ota kilon painoinen hirvipaisti noin 2–3 tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön lämpenemään.

2. Suolaa ja pippuroi paisti. Paista siihen kauttaaltaan hyvä väri voissa pannulla. Aseta paisti vuokaan.

3. Kuori ja leikkaa kahdeksan pientä sipulia sekä kolmesta neljään valkosipulinkynttä lohkoiksi. Paloittele kaksi porkkanaa ja yksi nauris. Kaada yksi desilitra riistalientä ja lisää pari oksaa rosmariinina vuoan pohjalle. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista paistia 150-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Ota tässä vaiheessa paisti ulos uunista, kääri se tiiviisti folioon ja anna sen levätä foliossa 30 minuuttia. Kaada liemi paistovuoasta kattilaan kastiketta varten. Folioon kertyy lisää nestettä, senkin voi lisätä kastikeliemeen.

4. Kun paisti on levännyt, avaa folio varovaisesti ja ota talteen kaikki ulos valunut neste ja lisää se kastikekattilaan.

5. Valmista kastike. Mittaa kaksi desilitraa valmista kastikepohjaa ja paistista valuneet nesteet kattilaan. Keitä hetki, kunnes kastike hieman tiivistyy.

6. Lisää kaksi desilitraa kuohukermaa ja anna kiehua vielä 10 minuutin ajan. Mausta mustapippurilla, kahdella teelusikallisella hunajaa ja puolikkaalla desilitralla Jaloviinaa. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

7. Tarjoa hirvipaisti uunijuuresten tai uuniperunan kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 23/19.

Katso myös: Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hirvipaisti ja jallu-kermakastike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X