Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hirvipaisti ja jallu-kermakastike

Herkullinen hirvipaisti tarjoillaan kermaisen jallukastikkeen kanssa. Täydellisen kypsyyden saavuttamiseksi käytä aina paistomittaria. Lihan paistoaika riippuu sen sisälämmöstä uuniin laittaessa. Mittaria käyttäessä onnistut aina!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Hirvipaisti uunissa:

  • 1 kg:n hirvipaisti
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 25 g voita
  • 8 pientä sipulia
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 1 nauris
  • 1 dl riistalientä
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia

Paistamiseen:

  • 1 rkl voita

Jaloviinakastike:

  • 2 dl valmista kastikepohjaa esim. demi glace -kastiketta
  • paistin nesteet
  • 2 dl kuohukermaa
  • ¼ tl mustapippuria myllystä
  • 2 tl hunajaa
  • ¼ tl suolaa tarvittaessa
  • ½ dl Jaloviinaa

Tarjolle:

  • uuniperunoita tai uunijuureksia

Valmistusohje

Hirvipaisti ja  jallu-kermakastike valmistuvat helposti näin:

1. Ota kilon painoinen hirven paisti noin 2–3 tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön lämpenemään.

2. Suolaa ja pippuroi paisti. Paista siihen kauttaaltaan hyvä väri voissa pannulla. Aseta hirvipaisti vuokaan.

3. Kuori ja leikkaa kahdeksan pientä sipulia sekä kolmesta neljään valkosipulinkynttä lohkoiksi. Paloittele kaksi porkkanaa ja yksi nauris. Kaada yksi desilitra riistalientä ja lisää pari oksaa rosmariinina vuoan pohjalle. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista hirven paisti 150-asteisen uunin alaosassa. Aikaa kuluu noin 40 minuuttia kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Ota tässä vaiheessa paisti ulos uunista, kääri se tiiviisti folioon ja anna sen levätä foliossa 30 minuuttia. Kaada liemi paistovuoasta kattilaan kastiketta varten. Folioon kertyy lisää nestettä, senkin voi lisätä kastikeliemeen.

4. Kun hirvipaisti on levännyt, avaa folio varovaisesti ja ota talteen kaikki ulos valunut neste ja lisää se kastikekattilaan.

5. Valmista kastike. Mittaa kaksi desilitraa valmista kastikepohjaa ja paistista valuneet nesteet kattilaan. Keitä hetki, kunnes kastike hieman tiivistyy.

6. Lisää kaksi desilitraa kuohukermaa ja anna kiehua vielä 10 minuutin ajan. Mausta hirvipaisti mustapippurilla, kahdella teelusikallisella hunajaa ja puolikkaalla desilitralla Jaloviinaa. Tarkista hirven paistin maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

7. Tarjoa hirvipaisti ja jallu-kermakastike uunijuuresten tai uuniperunan kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 23/19.

Lue myös: 5 syytä syödä riistaa: ”Ilman kysyntää emme saa koskaan myöskään tarjontaa!” 

Lue myös Anna.fi: Hirvi kruunaa syysaterian – katso 11 huippureseptiä!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hirvipaisti ja jallu-kermakastike

Pirkkoliisa

Oikein kiva kun laitatte hirviruokaohjeita. Tässä toki tilkka alkoholia joka haihtuu koska sitä haudutetaan. Syöhän etelä Euroopassakin lapset laimennettuja viinejä. Olen tehnyt riistaruokia perheellemme yli 50v. ja koko perhe tykkää.

Vastaa käyttäjälle PirkkoliisaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.