Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hot dog -sämpylät

Hot dog -sämpylät ovat pehmeitä ja ilmavia. Nerokas esitaikina tekee sämpylöiden rakenteesta juuri oikeanlaiset. Itse leivotut sämpylät nostavat hodarit uudelle tasolle.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Hot dog -sämpylät, esitaikina

  • 50 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 50 g kiehuvaa vettä

Hot dog -sämpylät, taikina

  • 455 g puolikarkeita vehnäjauhoja (7 dl)
  • 5 g kuivahiivaa (n. 1 1/2 tl)
  • 3 dl kevytmaitoa
  • 1 ½ rkl sokeria
  • 100 g esitaikinaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 50 g huoneenlämpöistä pehmeää voita

Voiteluun ja pinnalle

  • ½ dl maitoa
  • 1 tl unikon- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Hot dog -sämpylät leivotaan helposti näin:

1. Punnitse kulhoon esitaikinan jauhot eli 50 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja. Kaada päälle 50 grammaa kiehuvan kuumaa vettä ja sekoita ainekset heti huolellisesti liisterimäiseksi massaksi. Kääri seos kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

2. Punnitse taikinan jauhot eli 455 grammaa yleiskoneeseen, jossa on taikinakoukku. Lisää joukkoon viisi grammaa kuivahiivaa, kolme desilitraa kevytmaitoa, puolitoista ruokalusikallista sokeria ja sata grammaa esitaikinaa. Sekoita ainekset tasaiseksi. Lisää puolitoista teelusikallista suolaa ja sekoita taikinaa noin 3 minuuttia. Pilko taikinaa kulhossa hieman esimerkiksi lastalla ja lisää joukkoon 50 grammaa pehmeää kuutioitua voita. Jatka sekoittamista noin 5 minuuttia.

3. Muotoile taikina käsin palloksi ja nosta öljyttyyn kulhoon. Peitä kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1,5 tuntia.

4. Ripottele jauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikinapallo jauhojen päälle. Painele kevyesti tasaiseksi, suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Jaa levy kahteentoista tasakokoiseen palaan.

5. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja nosta pienelle pellille. Nosta jääkaappiin viilentymään puoleksi tunniksi.

6. Lämmitä uuni 40 asteeseen. Kauli taikinapallot yksitellen levyksi (10 cm x 15 cm). Kääri levyt rullalle, tasoita päät ja nosta hodarisämpylät saumakohta alaspäin leivinpaperoidulle uunipellille. Asettele hot dog -sämpylät kohoamaan sentin päähän toisistaan. Kohotessaan ne tarttuvat toisiinsa ja saavat oikeanlaisen hodarisämpylänmuodon. Anna kohota lämpimässä uunissa 40 minuuttia.

7. Nosta pelti uunista ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Sivele kohonneet hot dog -sämpylät maidolla, koristele halutessasi siemenillä ja paista noin 12 minuuttia.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2022.

Vinkki: Hot dog on suosittu katuruokaherkku – tuunaa hodarit erilaisilla täytteillä

Lue myös Anna.fi: Hyvä hampurilainen vaatii rinnalleen arvoisensa lisukkeet – listasimme parhaat ohjeet ja ideat, jotka viimeistelevät maukkaan burgeriaterian


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hot dog -sämpylät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.