Mummon makaronilaatikko
Mummon makaronilaatikko on helppo kotiruoka, joka maistuu kaikille. Makaronilaatikon reseptiä voi muunnella lisäämällä joukkoon ruskistettua maustettua jauhelihaa, sieniä, sipulia ja mausteita.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Kasvis
Ainekset
Makaronilaatikko isoäidin tapaan
- 400 g täysjyvämakaroneja
- 50 g margariinia tai voita
- 1 l maitoa
- 4 kpl munaa
- 150 g juustoraastetta
- 2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 0.5 tl hienonnettua valkopippuria
Valmistusohje
Mummon makaronilaatikko tehdään helposti näin:
- Keitä makaronit lähes kypsiksi ja kaada ne lävikköön valumaan.
- Voitele noin 20 cm x 30 cm:n kokoinen vuoka.
- Sekoita keskenään munat, maito, juustoraaste ja mausteet. Kaada makaronit ja munamaitoseos vuokaan.
- Paista makaronilaatikko 170 asteisessa uunissa. Aikaa kuluu noin tunti uunin tehosta riippuen.
Vinkki: Mummon makaronilaatikko maistuu miedon makunsa vuoksi kaikenikäisille. Makaronilaatikko on Suomessa aikanaan ollut juhlapöydän herkkua, jota alettiin esimerkiksi hämäläisessä pitopöydässä muiden laatikkoruokien rinnalla tarjota tämän vuosisadan alkupuolella. Vanhan ohjeen mukaan mummon makaronilaatikkoon lisätään mausteeksi sokeria, mutta jätä se pois etenkin, jos teet laatikon Hyla-maidosta. Tarjoa isoäidin makaronilaatikko itse tehdyn ketsupin kanssa.
Kokeile myös mausteista makkarakastiketta tai lihapullia.
Lue myös Anna.fi: Näin syntyy maukas spagettivuoka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mummon makaronilaatikko
Makaroonilaatikko! Se oli niiiin hyvää. Äiti teki 60- luvulla aina sunnuntaisin liharuuan lisukeeksi. Se oli kuohkeaa ja pehmeää. Nam. Lihaa syötiin vain vkonloppuina, ei ollut varaa muuhun viisihenkisessä perheessä. Itsekasvatettu peruna oli tietty pääruoka-aines, mut lisukeruoka oli usein makaronilaatikko. Laitoin juuri uuniin, josko siitä ei tälläkertaa tule junttilaatikkoa…😀
Muistan hyvin lapsuudestani 1950-60-luvuilla että makaronilaatikko omi useinkin nimenomaan ”junttia”, ja se tehtiin pitkistä makaroneista.
Hieman sokeria munamaitoon ja vitsi että oli hyvää!!
Juustoraastetta ei tunnettu silloin…
Sellaisia pitkiä makaroneja ei ole ollut vuosikymmeniin enää myynnissä, ne olivat kuin paksuja pillejä😄
Ei saa laittaa liikaa munia, normi lootaan vaan 1 muna ja hyvää tulee. Liian monta munaa = tiukka, kova laatikko.
Samaa mieltä ja lisäsin vielä että 200 c on liian kuuma, itse laitan 175 ja vähemmän loppua kohti 120 asteeseen,ottaa vähän enemmän aikaa mutta on pehmeämpi.
Lisäke makaronilaatikkoon laitettiin kotonani munamaitoon suolan lisäksi hiukan sokeria, tosi hyvää.
Nykyisin jätän munan kokonaan pois, ja herkuksi lisään sinihomejuustoa. On hyvääkin hyvempi.
Mun mielestäni on hyvä-tuttu et jähdyttää makaroonit ennen kun jatkaa tekoa,,yks muna riittää
Eipä resepti jatkunut mainosten jälkeen???
Hei!
Mobiilissa löydät ohjeen, kun klikkaat Ainekset-sanan vierestä Ohje-sanaa.
Yst. Milla Kotilieden toimituksesta
Ei isoäidit mittään juustoa laittaneet makaronilaatikkoon.
En ole myöskään koskaan nähnyt kenenkään lisäävän sokeria makaronilaatikkoon, eri juttu jos mukana olisi tomaattimurskaa.
Kannattaa kokeilla ripausta sokeria kuten kastikkeisiin ja keittoihin.
Korppujauhoa laitettiin laatikon päälle. Ei aikoinaan todellakaan ollut juustoraastetta.
Tein, hyvää tuli, jatkossa teen lapsenlapsille, tuli lapsuus mieleen kun äidin kanssa oltiin naapurin maalaistalon heinä- tai perunapellolla, usein oli lisäkeruokana.