Italialainen viinivaahtokastike (Zabaione)
Zabaglione tai Zabaione, makea viinivaahtokastike on alun perin italialainen keksintö ja peräisin Medizien hovista Firenzestä. Italialaisessa versiossa mausteena on usein makeaa marsalaa. Ranskalaiset tekevät sabayonkastikkeensa valko- tai kuohuviinistä. Omien mieltymysten mukaan vaahdon voi myös tehdä vaikkapa viskillä tai liköörillä.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
- Maidoton
Ainekset
Zabaglione eli italialainen viinivaahtokastike
- 3 keltuaista
- 0.7 dl sokeria
- 0.5 dl vettä
- 0.8 dl jälkiruokaviiniä (marsalaa tai makeaa valkoviiniä esim. chileläinen Late Harvest)
- inkivääriä
- noin 600 g marjoja ja hedelmiä (mansikoita, vadelmia, boysenmarjoja ja 1-2 banaania)
Valmistusohje
Zabaglione eli zabaione tai sabayon, italialainen viinivaahtokastike tehdään näin:
- Valmista viinivaahtokastike juuri ennen tarjoamista. Kuumenna vesihaudekattilan alaosassa vettä. Sekoita yläosassa keltuaiset, sokeri, vesi ja viini ja nosta astia vesihaudekattilan päälle. Vesi saa olla lähellä kiehumapistettä, mutta ei kiehua porista, muuten kastike kokkaroituu. Vatkaa sähkövatkaimella 5-10 minuuttia, kunnes vaahto on kuohkeaa. Siirrä kattila välillä levyltä pois ja jatka vatkaamista.
- Viipaloi banaanit ja jaa marjat uuninkestäville matalille lautasille tai simpukan kuoriin. Levitä viinivaahtokastiketta päälle. Ripottele mausteeksi vähän inkivääriä. Kuorruta nopeasti kuumassa uunissa, kunnes viinivaahtokastike saa kauniin kullankeltaisen värin. Sirottele pinnalle vähän tomusokeria ja tarjoa heti.
Katso myös: Tiramisu-jälkiruoka
Lue myös Anna.fi: Näin tehdään italialainen limoncello-mousse
Kommentoi
Kommentoi juttua: Italialainen viinivaahtokastike (Zabaione)